Zalm met venkel, nieuwe aardappeltjes en parmezaan

zalm met venkel

Mijn liefde voor venkel kent momenteel geen grenzen. Of het nu fijngesneden en rauw op m’n bord komt, door de salade gaat, de pastasaus of heerlijk zoet op de barbecue geroosterd wordt, kom maar door!  Eén van de lekkerste recepten met venkel vind ik deze simpele ovenschotel van zalm, aardappeltjes, venkel en parmezaan. Dit recept van Jamie Oliver komt al jaren vaak terug op het menu en is ideaal om gewoon zo in de schaal op tafel te zetten en iedereen zelf laten opscheppen. De anijsachtige smaak van venkel combineert heel goed met vis en vette vis, zoals zalm, in het bijzonder.

Sommige mensen zullen zich misschien verbazen over de combinatie van vis en kaas. In dit gerecht is het effect van de parmezaan niet dat het een soort gratin wordt. Wat je van de kaas terug proeft is met name de hartigheid, de umami-smaak die ervoor zorgt dat je de schaal tot op de bodem wil leegschrapen.

Je kunt dit gerechtje ook prima zonder de zalm als bijgerecht maken, bijvoorbeeld bij de zalm in natte krant of een ander stukje vis of vlees.

Voor 3 personen

3 zalmmoten, zo’n 175 -200 g per stuk, met vel en ontschubt

2 venkels met flink wat groen

450 g nieuwe aardappeltjes in de schil

15 g boter

3 tenen knoflook

paar takjes munt

bosje peterselie

1 citroen

stukje parmezaanse kaas (handje geraspt)

olijfolie

zout en peper

Verwarm allereerst je oven voor op 220 ºC. Zet een pan water met zout op. Was je aardappels en halveer ze. Haal de groene takjes van je venkel en leg apart. De knollen zelf moet je in de lengte in acht partjes snijden. Kook de aardappeltje samen met de venkel 6 minuten voor. Giet ze daarna af en laat even uitstomen in de vergiet. Snij intussen de peterselie en de knoflook fijn.

Vervolgens pak je een ovenschaal en doe daar de aardappels, venkel, knoflook, flink wat zout en peper en de helft van de peterselie toe. Hussel door elkaar en verdeel er wat klontjes boter en een flinke scheut olijfolie over. Zet een half uur in de oven.

Pak de zalmmoten erbij. Snij ieder moot twee keer in de lengte in (zie foto), ongeveer een centimeter diep. Snij de munt heel fijn en verdeel samen met de rest van de peterselie over de moten, zorg dat er ook lekker veel in de inkepingen komt. Bestrooi met peper en zout.

Als het half uur om is haal je de schaal met aardappels uit de oven. Als het goed is zijn die al mooi goudbruin. Doe de parmezaanse kaas over de aardappels en schud een beetje om. Leg nu de zalm er bovenop. Rasp de citroenschil er overheen, nog eens een scheutje olijfolie en de schaal gaat 15 minuten terug in de oven.  Een minuutje voor dat de zalm klaar is sprenkel je het venkelgroen over je gerecht. Haal daarna uit de oven en serveer met een partje citroen.

Recept van Jamie Oliver

zalm met venkel (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s