Hele vis in een natte krant

zalm (4)Als je iemand een natte krant noemt, betekent dat meestal niet veel goeds. Maar uit een natte krant kan wel iets goeds komen. Een perfect gegaarde zalm bijvoorbeeld. Het is al jaren geleden dat ik Jamie Oliver, in één van zijn eerste series, met een hele zalm gewikkeld in krantenpapier en een barbecue op het strand bezig zag. De natgemaakte krant zorgt ervoor dat de zalm niet in één keer te veel hitte krijgt en langzaam gaar stoomt. Toen ik in Frankrijk hele zalmen bij de o zo fijne hypermarché zag liggen moest ik onmiddellijk aan deze bereidingswijze denken. Toch de op één na opmerkelijkste bereiding van zalm die ik ken. Je schijnt namelijk ook een hele zalm te kunnen pocheren door ‘m, gewikkeld in vershoudfolie, een rondje in de vaatwasser te geven, Maar dat is een experiment voor een andere dag.

Het recept vraagt om de Times, maar een vrijdageditie van de wakkerste krant van Nederland blijkt het ook goed te doen op het vuur. Een zaterdageditie lijkt mij iets te zwaarlijvig, een nrc-next daarentegen heeft voor dit doel helaas niet genoeg inhoud. Een digitaal abonnement voor de iPad is om dezelfde reden niet aan te bevelen.

voor 8 personen

1 hele zalm van 2,5 kilo, schoongemaakt en ontschubt

een verse krant (geen oud nieuws)

verse groene kruiden (peterselie, basilicum, venkelloof, wat je wil)

citroen in schijven

peper en zout

olijfolie

Steek als eerste de barbecue aan en laat alle kooltjes goed gloeien. Pak dan de zalm en bestrooi deze aan alle kanten, en vanbinnen met peper en zout. Sla de krant open op de middenpagina en leg de zalm erop. Leg hele takken kruiden en de schijven citroen op, tussen en onder de zalm. Giet flink wat olijfolie over de vis en rol dan de krant strak op. Bind eventueel vast met wat keukentouw. Houd het hele pakket onder de kraan, tot de krant goed nat is. Leg de vis op de barbecue en rooster ongeveer 25 min. aan elke kant. Als het goed is, zie je stoom van het pakket afkomen.

Hoe lang de vis precies moet hangt af van de hitte van het vuur en de grote van je vis. Maar als je de vis niet te dicht boven het vuur legt (of het vuur aan de matige kant houdt) en de krant zwart geblakerd is aan de buitenkant, dan zit het wel goed. Scheur het pakket aan tafel open en schep de moten zalm van de graat af. lekker met aardappeltjes, venkelsalade en een lik aioli.

3 Reacties op “Hele vis in een natte krant

  1. Pingback: Pan Bagnat « The Fat Judge·

  2. Pingback: Salade Niçoise | The Fat Judge·

  3. Pingback: Zalm met venkel, nieuwe aardappeltjes en parmezaan | The Fat Judge·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s