Calamares zonder teleurstelling

calamaresLiever zouden we het niet toegeven natuurlijk, wij foodsnobs, dat er weinig dingen zijn die niet lekkerder worden door een korte duik in de frituurpan. Maar in Schotland, waar snobbisme vreemd is en enthousiasme nooit getemperd wordt door verstand, weten ze dat als geen ander. Zo leerde ik in Glasgow de ‘deep fried pizza’ kennen. Volgens sommigen een urban myth, maar niets is minder waar, gefrituurde pizza is daar in vrijwel iedere snackbar te verkrijgen en een populaire snack na het uitgaan. Verkrijgbaar met of zonder beslag, ik moest hoe dan ook het nodige alcohol in mijn bloed hebben voor ik zo’n aanslag op hart en bloedvaten aandurfde. De gefrituurde Mars is iets minder gangbaar en ik kreeg er ook niet meer dan een hapje van op. Die pizza daarentegen…

Een iets subtieler gerechtje uit de frituur, en één waarbij je je geen moed in hoeft te drinken, is calamares of calamari (maar nooit calamaris). Als het goed gemaakt wordt is het heerlijk, maar helaas gebeurt het maar al te vaak dat je je tanden zet in een inktvisring en er een PTT-elastiekje uittrekt. Dat is niet nodig. Er zijn, grofweg, twee manieren om inktvis klaar te maken; heel heel snel of  heeeeel langzaam. Alles daar tussenin zal resulteren in smakeloze rubberachtige zooi waar je zelfs de kat geen plezier mee doet. Dit stoofpotje is een voorbeeld van de langzame methode. Het volgende recept is razendsnel. De ringen snij je uit de zogenaamde tubes, het lichaam van de inkvis, die de visboer altijd wel schoongemaakt heeft liggen voor weinig. Mocht hij ook hele inktvisjes hebben, neem die dan, dat is vaak verser. Het schoonmaken is niet moeilijk (even zoeken op YouTube) en dan frituur je de tentakeltjes natuurlijk gewoon mee.

Deze variant is behalve in de frituurpan ook best te maken in een centimetertje of wat olie in de een stevig pan of wadjang. Zorg dan wel dat je niet meer dan vier of vijf ringen tegelijkertijd bakt.

snack voor vier

500 g inktvis, in ringen van ongeveer 1 cm

100 g bloem

2 tl paprikapoeder

zout en peper

plantaardige olie om in te frituren

Kruid de bloem met de paprikapoeder, peper en zout. Haal de ringen door de bloem. Verwarm de olie tot 180°C (of tot een stukje brood bruist en bruin kleurt in de olie). Bak de ringen in een minuut of twee goudbruin. Laat uitdruipen of een stukje keukenpapier. Serveer met citroenpartjes en mayonaise waar je wat knoflook, peterselie en citroensap door roert en eet zo snel mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s