Velletjes

cacciatoreSommige mensen eten er liever omheen, de velletjes van vlees en vis. Dat vinden ze een naar idee of misschien gewoon niet lekker. Dat is vreemd, want juist in het velletje, daar gebeurt het. Daar zit het vet dat smaakt geeft, daar zit de meeste marinade en daar vindt de Maillard-reactie plaats; de chemische reactie tussen amino-zuren en suikers onder invloed van hitte, oftewel het bruinen dat van alles, van vlees tot geroosterd brood, zo lekker maakt.

Of het nu het knapperige met paprika en venkelzaad ingesmeerde vel van de kip op bierblik is, het geblakerde huidje van een stuk zalm van de barbecue, het zwoerd van een stuk buikspek, zo krokant dat je het kunt breken of ordinaire oranje kipstukjes van de grill (met appelmoes), in de huid zit veel smaak en no way dat ik dat op m’n bordje laat liggen.

Hoe dom was ik dus, dat ik de instructies van Nigella opvolgde en haar pollo alla cacciatora maakte met kippedijen zonder vel. Zonde, daar had veel meer smaak in kunnen zitten! Hieronder mijn versie van de kip ‘zoals jagers die maken’. En denk maar niet dat zo’n jager om een velletje heen gaat zitten eten.

voor 2 jagers

4 kippedijen (met vel dus)

75 g gerookte spekblokjes (of nog beter, pancetta)

2 tenen knoflook (vooruit, ook in velletje)

bosje lenteui, in ringetjes

2 takken rozemarijn, de naalden fijngehakt

125 ml witte wijn (drinkbaar, maar niets bijzonders)

1 blik tomaatblokjes

2 laurierblaadjes

1 tl suiker

1 blik witte bonen (ik gebruikte boterbonen, borlottibonen zouden helemaal mooi zijn), afgespoeld

olijfolie

peper en zout

Verhit wat olijfolie in een braadpan, bestrooi de kip met zout en peper en bak deze aan alle kanten bruin, haal dan uit de pan. Plet de tenen knoflook onder een plat mes en gooi in de pan. Voeg meteen de spekblokjes, rozemarijn en lenteui toe en bak deze een paar minuutjes, tot de spek uitgebakken is en de lenteui kleurt. Doe dan de kip terug in de pan en giet de wijn erbij. Laat een minuutje of wat goed hard koken voor je de tomaat, laurierblaadjes, suiker en zout en peper naar smaak toevoegd. Laat 20 minuutjes zachtjes pruttelen. Voeg tenslotte de bonen toe. Als die doorgewarmd zijn kun je aan tafel.

2 Reacties op “Velletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s