Beer Butt Chicken

Er zijn van die recepten waarvan je alleen de titel leest en weet: “dit MOET ik maken”. Ultimate Chocolate Cake is er zo één (coming soon), Beer Butt Chicken is er ook zeker één. Dit recept is van Jamie (achternaam lijkt me overbodig) en komt uit het boek Jamie’s America. Als jij het type persoon bent dat graag respectvol omgaat met de dieren die hun leven gegeven hebben om jou van een stukje vlees te voorzien, vergeet het maar, dit is niet een recept voor jou. Ik kan weinig manieren bedenken waarop je met minder gevoel voor decorum een kip kan behandelen dan door een geolied bierblikje in d’r reet te stoppen. Maar lekker is het wel, en daar gaat het ons hier om.

Dit schijnt een vrij bekende bereidingswijze van kip te zijn in de BBQ-nations; de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. De kip wordt dan in een barbecue met deksel (Weber) gebraden. Klimaattechnisch is een oven wat handiger. Maar check alsjeblieft wel even of je oven groot genoeg is voor een rechtopstaande kip op bierblik! Door de kip op het blikje te zetten ligt ‘ie niet in z’n (haar?) eigen vet, waardoor het velletje lekker knapperig wordt, bovendien creëert het bier stoom dat de kip van binnenuit heerlijk sappig houdt. Er is mij verteld dat eenzelfde methode toepasbaar is op kleiner gevogelte, zoals patrijs of zelfs kwartel. Bedenk dan wel dat je een kleiner blikje moet gebruiken (zoals van kindercola, maar dan wel vullen met bier), het arme beest…

Voor 4 kippenneukers

1 kip (liefst scharrel) van ongeveer 1,5 kg.

1 groot blikje bier (Budweiser om het Amerikaans te houden, maar ander mag ook)

1 ruime tl. venkelzaad (heel)

1 tl. komijnzaad (heel)

1 tl. gerookte paprika (die Spaanse, uit een blikje. verkrijgbaar bij o.a. Dille & Kamille)

1 ruime tl. bruine suiker

1 tl. chillipoeder

zeezout en zwarte peper uit de molen

olijfolie

Verwarm je oven voor op 200°C. Haal je kip uit de koelkast. Maak de rub in de vijzel door alle specerijen, de suiker en peper en zout fijn te malen. Giet er ongeveer 3 el. olijfolie zodat je een lekker drapje krijgt. Smeer dit met je handen over de hele kip, sla niets over.

Dan open je het biertje en drink ‘m bijna half leeg (privilege van de chef!). Smeer dan wat olijfolie over het blikje en schuif je kip erover. Het lijkt net of de kip erop zit. Rechtovereind.

Zet de kip in de oven op een bakplaat die op de bodem ligt. Check na ongeveer een uur en 15 min. of je kip gaar is (prik in het vlees, de sappen moeten helder zijn). Het kan ook zijn dat de kip anderhalf uur nodig heeft, dat hangt van je oven af.

Als kip gaar is kun je hem (haar?) uit de oven tillen, dit gaat in mijn ervaring alleen door het ding zelf met ovenhandschoenen of een schone handdoek vast te pakken. Verwijder het blikje (pas op, heet!) en laat de kip een paar minuten rusten onder folie en een hand- of theedoek.

Serveer met salade en brood of aardappeltjes die je rondom de kip gelegd hebt, en die dus in het kippenvet geroosterd zijn!

 

9 Reacties op “Beer Butt Chicken

  1. I wouldn’t say ‘poor thing’, more like, ‘what a fantastic end to a chicken!’
    On a side note, it might be different in Oz or NZ, but in the US we actually call this beer can chicken; though beer butt chicken is more apt.

    • Ja hoor, dat gaat goed. De verf komt er niet vanaf. Pas wel op met verwijderen, want het wordt natuurlijk wel erg heet.

  2. Pingback: Velletjes « The Fat Judge·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s