Spaghetti met ballen

Meatball spaghetti is een echte Amerikaanse klassieker, en zo nu en dan hebben die Amerikanen het helemaal bij het rechte eind. Dit is een heerlijk bordje comfort food, troostvoer is geloof ik de beste (vrije) vertaling. Zo’n bordje dat je heel gemakkelijk op de bank kunt eten (tenzij je een lichtgekleurde bank hebt, dan is tomatensaus gewoon geen goed plan). Het recept is afkomstig van, hoe kan het ook anders, Jamie, uit zijn boek ‘Thuis’. Het origineel vind je hier (ligt het nou aan mij, of zijn die ballen verbrand?), ik maak ‘m inmiddels net iets anders, maar het scheelt niet veel. ‘Thuis’ is het achterin m’n achtertuin boek van Jamie, en dit recept vraagt om rauwe verse doperwtjes. Gelukkig voor ons stedelingen is er ook zoiets als de diepvriesdoperwt, dat gaat ook goed. Verder zijn er niet veel ingrediënten, kwaliteit is dus belangrijk. Gebruik goede worstjes, ik vind van de Catalaanse worstjes van de AH lekker gekruid, maar een ander goed gekruid exemplaartje mag ook. Koop verder altijd echte parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano DOP), dat is veel lekkerder dan Grano Pardano. En de spaghetti zelf, die van het eigen merk van Jamie (ben je hem al zat?) is echt goed, het ruwe oppervlak zorgt ervoor dat de saus goed plakt.

In dit recept maak je apart een tomatensaus. Ik vind het dan handig om meteen een grote hoeveelheid saus te maken, en de rest in te vriezen, als je toch bezig bent.. Maar ik heb ook wel eens de tomaten rechtstreeks uit blik bij de ballen gegooid, en dat was ook helemaal niet slecht. Tomatensaus maak ik zo:

Ik pak een grote pan, mijn paella pan heeft een groot oppervlak, een koekenpan kan ook, maar kun je minder tegelijk maken, of moet je meer geduld hebben. In die pan doe ik een eetlepel of 4 olijfolie en 3 tenen knoflook die ik gepeld heb en onder een mes heb platgeslagen. Dan zet ik heb gas aan en laat ik de olie langzaam heet worden. De knoflook zal beginnen te dansen in de pan, en daarna licht verkleuren. Haal de knoflook uit de pan als hij lichtbruin begint te worden. Gooi nu 3 blikken gepelde tomaat (beter van smaak dan tomaatblokjes) in de pan en zet het vuur een tikkie hoger.Blijf zo nu en dan roeren, tot de tomaten de olie opnemen en beginnen te bakken. Je saus is klaar als je een streep in de pan kan trekken en de saus niet direct terug loopt. Voeg nu zout en een schepje suiker toe en eventueel wat balsamico of sherry-azijn (proef om te kijken hoeveel je nodig hebt).

Voor 2 bankzitters

4 worstjes

200g. spaghetti

1 blik gepelde tomaten en een teen knoflook of 1/3 van de tomatensaus van hierboven

balsamico azijn

basilicum

rozemarijn

200g. doperwten

parmezaanse kaas

olijfolie, zeezout en zwarte peper

Zet water op voor de spaghetti en gooi daar wat zout in. Zet je koekenpan op het vuur en verhit 1 à 2 el. olie. Pak je worstjes en knijp er boven de pan de vulling uit, zodat je drie balletjes worstvlees krijgt. Je hoeft er geen nette ballen van te draaien, we maken er gewoon een rustiek gerechtje van. Bak deze tot ze goudbruin zijn (of zwart, zoals bij Jamie). Voeg nu de fijngesneden steeltjes van de basilicum toe, hele takken rozemarijn en de knoflook (geperst) als die niet al in je saus zit. Gooi de pasta in het water, en zet de wekker twee minuten korter dan op de verpakking staat. Voeg na een minuutje de tomaten(saus) toe aan de ballen en breng op smaak met zout, peper en een klein scheutje balsamico azijn. Laat zachtjes pruttelen. Rasp de kaas ondertussen fijn. Voeg vlak voor de kookwekker afgaat de doperwten toe. Check of je pasta beetgaar is (proeven), en giet af. Mocht je saus iets te hard gegaan zijn, en te veel ingekookt, dan kun je een beetje van het kookwater van de pasta toevoegen. Vis de rozemarijn eruit, roer de pasta door de saus en bestrooi met de kaas en basilicumblaadjes.

 

 

 

2 Reacties op “Spaghetti met ballen

  1. Pingback: Bijzonder Spaans » Blog Archive » Round-up foodblog event januari 2012·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s