Saltimbocca di Pollo

saltimboccaNu ik een dakterras heb, heb ik ook een kruidentuin. Nou ja, tuin, een paar potten staan er. Met wisselend succes. De tomaatplant zit bomvol tomaatjes, maar bezwijkt onder het gewicht en heeft schimmel, de oregano groeit hard, maar verliest net zo hard z’n smaak. Maar de salie tiert welig. Hoog tijd dus om daar eens iets mee te doen.

Salie doet het goed met kip en varkensvlees, in worstjes, met pompoen en het speelt de hoofdrol in Saltimbocca. Saltimbocca maak je tradioneel met platgeslagen kalfsoesters, maar ook plakjes kip omwikkeld met prosciutto en salie zijn heerlijk. Om de kip niet te droog te laten worden is een hete pan waarin je snel de saltimbocca bakt belangrijk, voor wat extra vocht en smaak voeg ik sherry toe. De romige tagliatelle met erwtjes en spinazie combineert goed met de zoute ham die om de kip zit. En nu maar wachten op die olijvenoogst!

voor 2 personen

2 kleine kipfilets, of 1 grote (liefst biologisch, de smaak is echt beter)

paar blaadjes salie

100 g parmaham

flinke scheut sherry

200 g tagliatelle

200 ml room

1 teen knoflook

1 citroen, sap en geraspte schil

1 zak spinazie

150 g erwten

chillivlokken

parmezaanse kaas

olijfolie

zout en peper

Begin met het maken van de kippakketjes. Snij de kipfilet in de lengte overdwars door, zodat je twee dunnere plakken kip hebt. Snij die plak in kleinere medaillons (2 of 3, hangt een beetje af van de vorm en grootte van de filet). Bestrooi met (een beetje) zout en peper, leg een blaadje salie erop en omwikkel met de ham. Bak snel bruin in de olijfolie in een flink hete pan. Als beide zijden goudbruin zijn voeg je de sherry toe (pas op voor vlam in de pan, zet afzuiger even uit), draai het vlees regelmatig en laat de sherry inkoken tot de kip gaar is, een paar minuutjes is genoeg. Als dan alle sherry verdwenen is, is dat niet erg, het heeft z’n werk gedaan.

Zet een pan water op voor de pasta, met een flinke snuf zout erin en bereid de pasta volgens de gebruiksaanwijzing (of iets korter voor al dente). Verwarm de room in een koekenpan met de platgeslagen teen knoflook, de erwten, chillivlokken en wat zout. Voeg de spinazie toe als de room (zachtjes) kookt. Je wilt misschien niet de hele zak gebruik, maar het slinkt flink, dus kijk het even aan. Als je genoeg spinazie in de pan hebt en het is geslonken haal je de pan van het vuur en voeg je het citroensap en -schil en de parmezaanse kaas toe. Goed doorroeren. Als het iets te droog en dik geworden is kun je altijd wat kookvocht van de pasta toevoegen. Meng de pasta erdoor en serveer onmiddellijk met de saltimbocca di pollo!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s