Thaise loempia’s

De loempiavellen lagen al een tijdje in m’n vriezer, maar uiteindelijk had ik, uiteraard, één van de warmste dagen van deze klotezomer uitgekozen om eens fijn loempia’s te gaan rollen. Ik heb daar een talent voor; gister zat ik in de bloedhitte roosjes van marsepein te draaien. Waanzin. Maar goed, Thais etentje stond op ’t program, dus ik moest en zou Thaise Loempia’s draaien. Ik had het volgende recept op Kokkie Blanda gevonden. Deze pho-pbia zijn erg lekker met Sriracha saus, een pittig Thais chilli-knoflook sausje verkrijgbaar bij de toko (net als veel van de andere ingrediënten overigens).

voor 20 Thaise loempia’s

20 loempiavellen (in vriesvak bij de toko)
100 g. mihoen of soe-oen
100 g. witte kool (julliene gesneden)
50 g. wortel (julliene gesneden)
2 teentjes knoflook (uitgeperst)
2 el. olie
250 g. rundergehakt
2 el. vissaus (nam pla)
1 tl. palmsuiker (gula jawa) (of gewone suiker)
2 el. oestersaus

Week de mihoen of soe-oen in warm water. Laat uitlekken en snij het in kortere stukken. Verhit olie in een wok en bak daarin de knoflook een half minuutje. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Dan de groenten en de mihoen of soe-oen toevoegen en vervolgens de vissaus, oestersaus en de suiker. Bak alles nog 4 minuten door totdat het vocht is verdampt. Het mengsel laten afkoelen en eventueel laten uitlekken.

Maak twee schone theedoeken vochtig. Leg er één voor je en één op een bord. Pak een bakje met water. Leg een vel op de theedoek voor je, met een punt naar je toe. Leg ongeveer 2 el. vulling op een derde van het vel (vanonderaf gezien) en vouw de punt van onder er overheen, plak vast met wat water. Vouw de punten links en rechts ook naar binnen toe en plak ook dicht met water. Rol je loempia dan verder op naar boven, het laatste puntje ook weer met water vast. Leg op het bord onder de theedoek. Herhaal voor de rest van de loempia’s. Pas op dat ze niet aan elkaar gaan plakken op het bord.

De gerolde loempia’s kun je op dit punt invriezen.

Verhit een flinke laag olie in een wok. Voorzichtig, een pan met olie moet je altijd in de gaten houden! Verhit tot ongeveer 180° C, de olie moet flink gaan borrelen als de loempia’s erin gaan. Je kunt natuurlijk ook de frituurpan gebruiken. Bak de loempia’s in een paar minuten goudbruin, bak er niet meer dan 4 tegelijkertijd. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en houdt eventueel warm in aluminiumfolie of serveer direct met de Sriracha of een andere chillisaus.

Een Reactie op “Thaise loempia’s

  1. Pingback: Cha siu bao | The Fat Judge·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s