Zalm tikka met komkommeryoghurt

Hoe heerlijk het ook is om te koken, het is ook heel leuk als er voor je gekookt wordt! Je kunt me alles voorzetten; er is maar één iets dat ik echt vies vind en dat is verse koriander. Koriander is de duivel. Smaakt naar zeep en heeft menig fatsoenlijk Thais en Mexicaans gerecht verpest! Dat weet mijn broertje, dus wat maakte hij afgelopen zondag toen we samen aten? Zalm tikka met koriander. Dank. Je. Wel.

Gelukkig gaat het er pas op het allerlaatst overheen en is dus makkelijk weg te laten. Dat bord op de foto (gemaakt met een echt goede camera, wat een verschil!) was dan ook niet mijn bordje. Het recept is van onze grote vriend Jamie Oliver, te vinden op diens website, nu ook in het Nederlands! Het is makkelijk en snel en ook (juist!) zonder de koriander enorm lekker!

De hoeveelheden zijn wat aangepast en ook de komijn is een toevoeging aan de yoghurt die Jamie niet bedacht had, maar die de yoghurt wel wat meer smaak geeft.

Voor 3 personen

6 kleine naanbroden (of 3 grote)

500 g. zalmfilet met vel (wel (laten) ontschubben!)

1 komkommer

1 rode peper

6 el. yoghurt

snuf komijn

1 1/2 el. Patak’s tandoori currypaste

1 citroen

verse koriander (mensen met smaak vervangen dit door platte peterselie)

zout en peper

olijfolie

Verwarm de oven voor, zie voor temperatuur de verpakking van de naanbroden. Schil de komkommer (met een kaasschaaf), snij doormidden in de lengte, schraap de zaadlijsten eruit met een lepeltje en snij in stukjes. Haal de zaadjes uit de pepertjes en snij in reepjes. Meng de 3/4 van de komkommer en de helft van het pepertje door de yoghurt, voeg sap van een halve citroen toe. Breng op smaak met peper, zout en komijn.

Bak de broden in de oven volgens de aanwijzingen op het pak.

Snij de zalm in brede repen (1 1/2 cm breed) en bestrijk met een kwastje of lepel met de currypaste. Verhit wat olijfolie in een pan op hoog vuur tot het flink heet is, bak de zalm in een paar minuten tot hij begint een beetje uit elkaar te vallen. Niet langer, dat zou zonde van de zalm zijn.

Leg de broden op het bord, doe daar een flinke klodder yoghurt op en dan de zalmrepen. Bestrooi met de rest van het pepertje, komkommer en (als je niet goed bij je hoofd bent) de koriander en besprenkel met citroensap.

3 Reacties op “Zalm tikka met komkommeryoghurt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s