Couscous bij daglicht

Foto’s maken van eten is een vak apart, en niet bepaald een vak dat ik beheers. Dat blijkt wel uit de foto’s op dit blog. Los van de foto’s die in Frankrijk met de iPad gemaakt zijn (daar doe je niks aan) blijft de kwaliteit van de fotografie een beetje achter bij de kwaliteit van het eten.. Tijd om daar iets aan te doen. Ik heb een fantastisch blog ontdekt van een professionele fotograaf die de amateur foodblogger tips geeft; Frog Bites. Dus van nu af aan ga ik me verdiepen in diafragma’s en ISO’s en hoop ik dat het er allemaal wat appetijtelijker uit gaat zien hier.  Voorlopig ben ik best blij met de foto van de couscous hierboven, die is bij daglicht gemaakt en dat is relatief makkelijk. De rest van het eten heb ik pas na terugkomst uit de kroeg in elkaar gedraaid, toen het inmiddels donker was. Weinig licht, en een paar biertjes achter de kiezen zijn niet echt de goede ingrediënten voor een mooie foto..

Couscous kan, behalve fotogeniek, ook erg lekker zijn. Of heel erg saai. Als je het bij een tajine serveert, of een ander gerecht met veel saus, hoeft het natuurlijk niet veel smaak te hebben. Maar couscous kan ook op zichzelf lekker worden en daar hoef je niet veel voor te doen. Negeer de bereidingswijze op het pakje en pak een grote kom waar je de couscous in doet. Giet er vervolgens geen water, maar kippenbouillon bij. Nadat de couscous geweld is kun je nog meer smaak toevoegen door er verse kruiden doorheen te doen, en een beetje olijfolie of een dressing met citroen of limoen te maken! Verder kun je natuurlijk vanalles door je couscous doen, tomaatjes, geroosterde groenten, noten, feta, wat je maar wilt. Een supersnel en makkelijk doordeweeks gerecht, heel hip voor bij de BBQ (pastasalade is zo 2008) of opgepimpt met granaatappelzaden voor een chique diner. Of een post-kroeg hapje dus. Met de briljante kikkererwten in sherry van Nigella en gegrilde worstjes is t weer wat anders en een tikkie gezonder dan shoarma.

voor 4 personen

250 g. couscous

250 ml. kippenbouillon

Sap van één limoen

Munt, een paar takjes

Peterselie, klein bosje

Goede kwaliteit extra vergine olijfolie, 1 à 2 el.

Merguez worstjes

400 g. kikkererwten

Een zakje rucola

Komijn, liefst de hele zaadjes 2 tl. of 1 tl. als je gemalen komijn gebruikt

Sherry (liefst dry)

Zet de waterkoker aan en check de verpakking van de couscous voor de juiste verhouding tussen water en de couscous (meestal is dat 1:1, zoals bij de ingrediëntenlijst staat). Maak eerst een bouillon met een blokje en giet het daarna bij de couscous. Dek de schaal af met een bord of plasticfolie. Laat een paar minuten staan. Daarna roer je de couscous los met een vork. Maak de dressing van limoensap, olijfolie, peper en (een klein beetje) zout, en doe dit, met de fijngehakte kruiden door de couscous. Dek nog af, als je het warm wilt serveren, maar dat hoeft niet. Grill je worstjes. Spoel de kikkererwten af en doe ze met een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Strooi er het komijnzaad over. Bak een paar minuutjes, de kikkererwten hoeven alleen maar warm te worden, de komijn moet door de verhitting z’n geur en smaak gaan afgeven. Blus af met een flinke scheut sherry. Pas op voor de vlam, zet eventueel je afzuiger even uit. Doe de rucola in een schaal en giet de kikkererwten met sherry daarop.

Een Reactie op “Couscous bij daglicht

  1. Pingback: Gegrilde nectarine met dukkah, yoghurtsorbet, blauwe bessen en rozenwatermeringues « The Fat Judge·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s