Kusjes van Meringue

meringue kissNa zoveel maanden afwezigheid mag er vanavond meteen wel een tweede berichtje achteraan. Het koken heeft niet stilgestaan al deze tijd, maar de klad is wel een beetje in het schrijven gekomen. En dan heeft u, als lezer, natuurlijk weinig aan al dat gekook. Om het goed te maken maak ik meringue kusjes. Dat zijn torentjes van meringue, aan elkaar geplakt met slagroom. En om het een beetje bijzonder te maken doe ik er ook wat frambozen bij en wat rozenwater en, vooruit, ook nog een mooi streepje erdoor.

Rozenwater moet je met mate gebruiken en dan bedoel ook echt met drupjes. Anders is het alsof je je oudtante kust. Dat willen we niet. Maar een paar drupjes door je eiwit maakt de meringue om te zoenen.

Voor een stuk of 12 kusjes

3 eiwitten

75 g kristalsuiker, plus een eetlepel

75 g poedersuiker, plus een eetlepel

paar drupjes rozenwater

eetbare kleurgel (rood)

100 ml slagroom

100 g frambozen (vers of uit de diepvries)

Verwarm de oven voor 120°C. Leg een bakplaat klet bakpapier erop (plak eventueel vast met een Klop de eiwitten stijf met een electrische mixer. Voeg dan lepel voor lepel de beide suikers toe (op de eetlepels na) en klop iedere keer goed door. Het eiwit wordt dan stabieler en gaat glanzen. Voeg tenslotte een paar drupjes rozenwater toe. Leg een bakplaat klaar met bakpapier erop (plak eventueel vast met een likje meringue).

Pak een spuitzak en draai er een stervormig spuitmondje op. Trek nu met de kleurgel aan de binnenkant van de zak van de punt tot ongeveer tweederde een lijntje. Vul de zak met het eiwit, niet te vol, je moet de zak nog dicht kunnen draaien. Spuit nu torentjes op de bakplaat. Dat vergt misschien wat oefening, maar het hoeft niet perfect te worden, het streepje geeft altijd een gaaf effect mee. Beter gaat het wel als de de zak rechtop houdt en vast houdt bij het stuk dat gedraaid is. Draai steeds meer aan om de druk erop te houden en ga niet in de zak knijpen, dan spuit het alle kanten op. (Niet zo, smeerpijp!)

Zet de meringues in de oven en bak 20 minuten. Check dan voorzichtig of ze hard en droog aan de buitenkant geworden zijn (wederom: niet knijpen!). Zet, als ze droog genoeg zijn, de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf met een eetlepel suiker en pureer de frambozen met een staafmixer. Roer er de eetlepel poedersuiker door frambozen en zeef de pitjes eruit. Roer nu de frambozencoulis (want zo heet zo’n gepureerd vruchtensausje) losjes door de slagroom, zodat je een marmereffect krijgt. Sandwich twee meringue torentjes aan elkaar met een lepel slagroommengsel ertussen (of, nog makkelijker, spuit de slagroom ertussen met de spuitzak). Serveer meteen.

2 Reacties op “Kusjes van Meringue

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s