Thaise salade

thaise salade (1)Een paar jaar geleden waren we met z’n allen op vakantie in Thailand. Drie weken lang lieten we iedere avond de tafel volzetten met de lekkerste gerechten. Van mild en aromatisch tot zo moeilijk gillend heet dat de tranen over je wangen liepen, je van schrik moest lachen en toch stug bleef dooreten. Niet één keer heb ik mijn bordje opzij moeten schuiven omdat er koriander in zat. Dat is vreemd, want koriander wordt veel gebruikt in de Thaise keuken en ik kan de kleinste hoeveelheid in een gerecht detecteren. Zo ongelooflijk smerig is het, dat ik het het wonderbaarlijk vind dat het nog als voedsel beschouwd wordt. Waarom dat in Thailand geen probleem was weet ik niet, misschien een ander soort koriander, op een andere manier bereid, de combinatie met andere smaken? Als ik zelf Thais kook gebruik ik het in ieder geval niet. Een ander Thais kruid, dat minder bekend is en veel veel lekkerder, is Thaise basilicum. De smaak is anijsachtig, met een vleugje munt. Je kunt Thaise basilicum dan ook beter vervangen door munt dan normale basilicum. Wat ik ook zou doen voor de onderstaande salade, als ik geen Thaise basilicum bij de toko zou kunnen vinden.

voor 4 personen

2 kipfilets, liefst biologisch

arachideolie (of andere smaakloze olie)

200 g gemende jonge bladsla

150 g wortelstaafjes

1 komkommer, in blokjes

rood pepertje, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden

150 g mihoen

handje tauge

bosje Thaise basilicum, in dunne reepjes gesneden

100 g ongezouten pinda’s, grof gehakt

peper en zout

voor de dressing

stukje gember, geraspt (ongeveer eetl)

3 eetl vissaus (nam pla)

2 eetl sojasaus

sap van 2 limoenen

1 eetl palmsuiker (of bruine suiker)

Meng de ingrediënten voor de dressing. Proef of er meer sojasaus (zouter), vissaus (hartiger) of suiker (minder zuur) bij moet. Zet een koekenpan op het vuur en laat goed heet worden, en doe dan de olie in de pan. Bestrooi de kipfilet met zout en peper en grill op hoog vuur tot het vlees goudbruin begint te worden en net gaar is. Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de kipfilet in plakjes en meng met de andere ingrediënten voor de salade. Meng de dressing erdoor en bestrooi met pinda’s

5 Reacties op “Thaise salade

 1. Lekker! Mijn favo thaise salade aller tijden is Laab (nam tok), met veel van bovenstaande ingredienten, ook heel lekker 😉
  Gr.
  Silvia

  • Met munt wordt ook echt heel lekker, maar zou toch een keertje Thaise basilicum proberen, als is het maar om gewoon een keer geproefd te hebben. In Leiden haal ik het gewoon bij toko “De Nieuwe Wereld” (waar het trouwens gewoon ‘basil’ heet en uit Cambodja komt), dat moet in Rotterdam vast ook lukken. Hier heb je een lijstje met toko’s in 010, als er een beetje een versafdeling is, moet je het kunnen vinden: http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/winkels/in-rotterdam/

 2. Goed verkrijgbaar in Rotterdam inderdaad. Bijvoorbeeld bij Wah Nam Hong op de kruiskade.
  En om het ingewikkeld te maken, eigenlijk zijn er 3 soorten Thaise basilicum. Degene die hierboven bedoeld wordt is de gewone/zoete Thaise basilicum. Erg lekker inderdaad en best de moeite waard om eens in huis te halen. Het geeft je gerecht meteen die unieke, Thaise smaak.

  (voor meer info met plaatjes enzo: Thaise basilicum op een rijtje)

  Lekker recept!
  (al vind ik 1 rood pepertje wel wat karig voor een Thais gerecht 😉 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s