Zomerse tomatentaart met truffelhoning

summer (3)Een tijdje terug kreeg ik van vriendin S. een potje truffelhoning, met van die echte plakjes truffel erin. Had ze over, zei ze. Hoe je in vredesnaam truffelhoning over kan hebben is mij een raadsel, maar het was niet het moment om dat soort vragen te stellen; tegen truffel zeg je nooit ‘nee’. Het potje belande een tijd lang in mijn keukenkastje, maar kwam daar onlangs uit om een heerlijk zomers tomatentaartje op te pimpen.

Dat echt alles en iedereen er beter uit ziet in het zonnetje bewijzen deze foto’s wel weer. En als de voorspellingen kloppen.. Nou ja, ik wil het lot niet tarten, maar dit taartje doet het heel goed in de buitenlucht. Die donkere randjes zijn natuurlijk van de gekarameliseerde honing, hij is heus niet een tikkie verbrand. Wij aten het met een lauwwarme salade met courgette, dubbelgedopte tuinbonen, munt, mosterdvinaigrette en griekse yoghurt.

Het recept voor (ongeveer) deze taart stond een tijdje terug al in de nrc.next en komt oorspronkelijk van David Lebovitz, die het ook weer ergens anders vandaan heeft. Origineel is anders, maar lekker is het zeker.

hartige taartdeeg (uit de vriezer, of beter, zelfgemaakt)

2 el. dijonmosterd

4 of 5 tomaten, in dikke plakken

rol zachte geitenkaas (met korst)

verse kruiden (basilicum, rozemarijn, tijm, oregano)

(truffel)honing

olijfolie

Verwarm de oven voor op 200° C. Vet een taartvorm in met wat olijfolie (de taartvormen met losse bodem van Ikea zijn handig). Bekleed met het hartige taartdeeg. Smeer de mosterd over de bodem, laat een beetje uitdrogen en leg de tomaten er in een enkele laag op. Vul op met stukjes tomaat en giet olijfolie over de tomaten. Verdeel plakken geitenkaas over de taart en bestooi met de fijngehakte kruiden. Maak af met een lepeltje honing. Bak 30 min. in de oven, of tot de kaas (nog niet zwart) kleurt.

Een Reactie op “Zomerse tomatentaart met truffelhoning

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s