Focaccia

focacciaAls ik eerder had geweten dat het zo makkelijk was om zelf brood te maken, dan had ik die afbakbroden allang afgezworen. Tot voorkort wist ik niet eens dat je een linker en een rechter deeghaak op de mixer hebt (doe ze verkeerd om en je deeg ‘klimt’ meteen omhoog langs de deeghaak en blijft daar zitten), nu is het bijna ieder weekend raak. Het is, net als het roken, een nieuwe verslaving geworden. Ik heb me nog niet aan de franse-stijl baguettes gewaagd, bagels zijn wel al aan bod gekomen. Maar het makkelijkst en eigenlijk ook het lekkerst vind ik de focaccia. Een zacht brood, met knapperige korst en grote vlokken zout erop. En dan maar dopen in de olijfolie. Mooier kan bijna niet.

voor 1 brood

250 g bloem

1 tl zout

1 zakje (à 7 gram) droge gist

2 eetl olijfolie

200 ml koud water

grof zeezout (Maldon)

extra vergine olijfolie

evt. rozemarijn of venkelzaad

Doe de bloem, zout, gist, olijfolie en de helft van het water bij elkaar in een grote kom. Roer door elkaar met een houten lepel of met je handen zodat het een deeg vormt. Kneed daarna vijf minuten en voeg beetje bij beetje de rest van het water toe. In plaats van kneden kun je ook de deeghaken op de mixer gebruiken, dat is een stuk makkelijker en sneller, maar je krijgt er geen spierballen van. Het wordt een vrij plakkerig deeg, maar als het onhandelbaar wordt moet je niet al het water gebruiken of extra bloem toevoegen. Kneed daarna nogmaals een paar minuten door, je merkt dat het deeg steeds soepeler en gladder wordt.

Rol en kneed het deeg verder op een met olie ingesmeerde bakplaat of aanrecht. Doe terug in de schaal en dek losjes af met vershoudfolie. Laat op een niet al te koele plek een uurtje (of langer) rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier, vorm het deeg op de bakplaten in een plat brood (hoeft niet heel netjes, het komt in de oven vanzelf goed). Verwarm de oven voor op 220 C en laat het deeg 20 min rusten.  Bedruppel met extra vergine olijfolie en vorm met je vingers putjes in het deeg (dat lukt het best in die volgorde, anders blijven je vingers in het deeg plakken), strooi er zeezout over, en steek er wat rozemarijnnaaldjes in, doe de venkelzaad erop of een andere topping naar keuze. Bak in 20 min goudbruin. Eet zo snel mogelijk op, met meer goede olijfolie om in te dopen.

2 Reacties op “Focaccia

  1. Hai Joyce!
    Ik ga me er vandaag aan wagen! En nou loop ik al langer rond op deze aardbol dan jij, maar ik wist dat dus ook niet van die linker-en rechter deeghaak! Grappig hoor…..
    Heb gisteren Rutger’s nieuwe keuken schoongemaakt (oh my god….) dus die spierballen zijn prima ontwikkeld nu…pfff….dus ik ga voor de mixer! x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s