Tortilla

Tja, en dan moet je ineens weer aan het werk. En als je zo’n hele dag een beetje juridisch bezig bent, blijft er een stuk minder tijd over om te koken, en nog minder tijd om over koken te schrijven. Als ik thuis kom kijk ik nog wel eens in de richting van Nigella Express, Gordon’s Fast Food of Jamie’s 30 minutes, maar tegen de tijd dat ik in de AH sta is die moed me alweer in de schoenen gezakt. Wat bij mij wel werkt, is vooruit koken. Ik maak op zondag een enorme pan verse tomaat-cougette soep bijvoorbeeld, of deze spaanse tortilla. En als je dan thuis komt van een dag briljante notities en adviezen schrijven (of eindeloos zoeken naar die loop-hole waarvan je eigenlijk ook wel weet dat die niet bestaat), dan kan ik heerlijk op de bank ploffen met een goede maaltijd en geen kant-en-klaar-maaltijd-schuldgevoel.

Voor één hele tortilla, hoofdgerecht voor 5 à 6 personen

6 eieren

500g kleine aardappeltjes in de schil, of grotere, geschild en in plakjes

1 ui, in halve ringen

pot geroosterde paprika’s in grove stukjes (de paprika, niet de pot)

pimenton (spaanse gerookte paprikapoeder), flinke snuf

lente-ui, in ringetjes

Een spaanse tortilla moet je niet verwarren met de mexicaanse pannenkoek dingetjes waar Knorr zo graag van alles in wil gooien. Een spaanse tortilla is een omelet met aardappel en ui, in principe niets meer en niets minder. Het wordt vaak in kleine puntjes of blokjes bij de tapas geserveerd. Als hoofdmaaltijd maak ik er wel liever iets meer dan iets minder van en gooi ik er nog wat (vrij willekeurige) dingen door, de pimenton maakt het lekker pittig.

Verhit wat olijfolie in een pan, zet het vuur laag en bak de uien tot ze zacht en zoetig zijn.Of je de aardappels schilt moet je zelf weten. Ik gebruik soms krieltjes in de schil, die ik halveer, soms grotere aardappels met een minder mooie schil en dan gaan ze geschild in nette plakjes van ongeveer 5mm. Doe de aardappels bij de ui en bak langzaam tot ze gaar en gekleurd zijn. Voeg tegen het eind de pimenton toe.

Kluts de eieren met wat zout en peper in een grote kom (het zout helpt trouwens het eiwit en eigeel met elkaar mengen, is je dat wel eens opgevallen?), roer er daarna wat water door (helpt je omelet te rijzen) en voeg de rest van de ingrediënten toe. Gooi ook de aardappels en ui hierbij. Schep dit alles door elkaar. De koekenpan zet je terug op het (lage!) vuur met weer wat olijfolie. Schenk nu de hele zooi in de pan en verdeel alles goed over de pan. Zet de grill van je oven aan. Als het ei bijna gestold is, maar nog vloeibaar bovenop, zet je de pan onder de grill (als je een plastic handvat hebt, vergeet deze dan niet buitenboord te houden en met een theedoek ofzo te beschermen). Als alles gestold is, is je tortilla klaar. Mocht je dat gedoe met de grill willen skippen, dan kun je ook gewoon de deksel op de pan doen en iets meer geduld hebben, pas wel op dat de onderkant niet te hard gaat.

Keer je tortilla in één keer om op een bord en laat afkoelen (persoonlijk vind ik tortilla warm niet lekker, koud wel!). Snij in punten en serveer met salade, of zet in de koelkast voor de volgende dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s