Cambodjaanse biefstukrolletjes met limoen-peperdip

Cambodjaans ja.. Ik stuitte op dit recept van Rick Stein toen ik de BBC Food website aan het afstruinen was. Eigenlijk was ik op zoek naar iets Thais. En ik moet eerlijk zeggen dat als Rick had gezegd dat het Thais was, ik het, gezien de ingrediënten en smaak, ook zo geloofd had. Maar het schijnt dat Mr. Stein het recept gebaseerd heeft op een gerecht dat verkrijgbaar is bij Ta Ouv, een restaurantje in Kampot (zuid-oost Cambodja), mocht je daar in de buurt zijn. Dus, niet Thais, maar wel erg goed, deze gemarineerde biefstuk, gerold in slablaadjes en gedoopt in een limoen-peperdipje.

Klinkt leuk voor een etentje, van die pakketjes, je zou ook kleintjes kunnen maken als voorafje. Maar dat is helemaal geen goed idee. Deze dingen druipen aan alle kanten en er is geen enkele sociaal acceptabele manier waarop je ze zou kunnen eten. Dus alleen doen als je van sociaal onacceptabele etentjes houdt (zijn wel de leukste), of alleen als je daar niet van bent, want de smaak is wel om je vingers, handen en onderarmen, bij af te likken!!!

500 g. biefstuk

zonnebloem- of andere smaakloze olie

krop ijsbergsla

handje pinda’s, grof gehakt

vleestomaat, door de helft en dan in dunne plakjes

uitje, door de helft en dan in dunne plakjes

voor de marinade:

stuk gember van een centimeter of 3, gepeld en in stukken

1 el. palmsuiker (verkrijgbaar bij toko, anders donkere basterdsuiker gebruiken)

sap van 1/2 limoen

3 el. donkere sojasaus (bij de toko kun je donkere en lichte sojasaus vinden)

2 el. oestersaus

1 el. vissaus (nam pla)

2 el. ketchup

3 flinke tenen knoflook, gepeld

1 pepertje, in paar stukken gesneden (niet de zaadjes eruit halen, dat is niet nodig)

1 tl. peper

voor de dip:

sap van 1/2 limoen

1 tl. peper

snuf zout

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine. Als je die niet heb, dan moet je gewoon even flink choppen. Snij de biefstuk in stukjes of reepjes en laat minstens 20 minuten marineren. Maar omdat er limoensap in deze marinade zit moet je ‘m niet eindeloos laten staan, het zuur tast anders de biefstuk te veel aan.

Haal voorzichtig 12 hele slabladeren los van de krop en was ze. Leg met de tomaten, ui en pinda’s op een bord.

Maak de dip van limoensap, zout en echt flink wat peper.

Verhit de olie in een wok of koekenpan. Haal de biefstuk uit de marinade (er mag wel wat aan blijven hangen, is lekker) en bak een paar minuutjes op hoog vuur. Schep de biefstuk in de slablaadjes en serveer. Je gasten, mocht je dat aandurven, maken dan zelf rolletjes gevuld met vlees, tomaat, ui en pinda’s, die ze vervolgens in de limoensap kunnen dopen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s