Taart van Dorien

Na de taart voor Dorien, nu een taart van Dorien, een hartige taart welteverstaan. Dorien is geweldig goed in het improviseren in de keuken. Ze krijgt het zelfs voor elkaar (verjaardags)taarten, over het algemeen toch een exacte wetenschap, met de losse pols uit haar mouw te schudden. Ik vind dat enorm knap, want ik ben zelf toch meer een neurotische receptenvolger. Lastig, want dan gebeurt het dus regelmatig dat je tierend door de AH loopt omdat je net dat éne, cruciale, ingrediënt gloeiende tyfus niet vinden kunt. Veel beter is het natuurlijk om te kijken wat er lekker uitziet en vers is, en daar iets mee in elkaar te draaien. Maar zelfs als ik me dat voorneem sta ik nog op de markt met m’n mobiel recepten te googelen. Een hopeloos geval dus.

Ook deze taart van Dorien was een improvisatie, en zeer geslaagd! En de citroenschil in de saladedressing was ook een experimentje, klinkt eenvoudig, maar is echt geniaal lekker, moet je proberen! Het zou natuurlijk zonde zijn als al dat geimproviseer niet tot recepten zou leiden, die ik, en nu ook jullie, dan weer tot de letter kunnen volgen. Dus hieronder, met toestemming, het recept voor tomaat- en geitenkaastaart met citroensalade. Ik heb zelfs wat exacte hoeveelheden los weten te peuteren!

Bodem voor hartige taart (vers op rol, of pakje uit de vriezer)
3 eieren (groot)
Verse tijm, ongeveer een eetl. aan blaadjes, of iets minder gedroogd
4 tomaten in kwarten
200 g geitenkaas
Peper

Sla (naar keuze)
Komkommer
Pijnboompitten
Verse tijm, ongeveer eetl. aan blaadjes
Citroen, geraspte schil en sap
Olijfolie (extra vierge)
Witte wijnazijn
Suiker
Zout en peper

Verwarm je oven voor, check het pakje bodem voor de temperatuur. Bedek een quichevorm met de bodem, en verdeel er de tomaatpartjes over. Roer in een kom de eieren los met peper en de tijm (de geitenkaas is zout, dus alleen zout toevoegen als je echt van zout houdt). Voeg een scheutje water toe, dit helpt met het rijzen en luchtig worden van de vulling (werkt ook goed met omeletten), roer goed en schenk over de tomaten. Verdeel de geitenkaas over de taart (gewoon een beetje met je handen in brokken kruimelen). Zet in de oven en bak volgens de aanwijzing op het pakje deeg (meestal 30 tot 45 min).

Meng voor de dressing het citroensap met net zoveel olijfolie en een scheutje witte wijnazijn. Roer er de tijmblaadjes en geraspte citroenschil erdoor. Voeg naar smaak (flink wat) peper en (een beetje) zout toe en vervolgens de suiker, waarschijnlijk ongeveer een eetl., maar dat moet je proeven. Bak de pijnboompitjes in een droge pan en snij de komkommer. Mix alles door de sla.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s