Lemon Meringue Cake

Deze taart heb ik voor het eerst gemaakt toen twee vriendinnen mij kwamen opzoeken toen ik nog in Glasgow woonde. Ondanks dat we maar met z’n drieën waren, en de taart in principe makkelijk groot genoeg voor 10 punten is, was de taart een dag later echt helemaal op. Dat dat niet uit beleefdheid was blijkt uit het feit dat het een echt verzoeknummer is geworden!

Lemon Meringue Pie is een echte Britse klassieker, de Lemon Meringue Cake is echter een variatie van Nigella Lawson. Zij zegt zelf in ‘ Feest’, het boek waar dit recept in staat, dat ze deze versie bedacht heeft, omdat de pie nooit echt goed lukt bij haar. Ik heb daar wel m’n twijfels bij, zo moeilijk is het niet. Maar Nigella wil je graag wat zelfvertrouwen in de keuken bij brengen; ‘ik kan ook niet goed koken, maar met dit recept lukt het jou vast ook!’ Ja ja. Volgens mij is dit recept juist lastiger dan een gewone pie, die uit een kruimeldeeg bodem, lemon curd vulling en meringue topping bestaat. In de eerste plaats heb je hier twee taartvormen voor nodig, moet je twee elementen (cake en meringue) tegelijk gaar krijgen en de éne delicate helft heel op de andere krijgen. Zelfvertrouwen verdwenen?? Mooi, ik wil helemaal niet iedereen aan het koken helpen, wat schiet ik daar nou mee op? Als iedereen een beetje heerlijke taarten in elkaar gaat draaien is er voor de kookblogger nog maar weinig eer te behalen.

Met een laagje meringue, een laagje citroencake, een laagje room, een laagje lemon curd, nog een laagje citroencake en weer een laagje meringue is deze taart wel lekkerder dan een standaard Lemon Meringue Pie… Maar vooral niet uitproberen dus..

125 g. zachte boter

4 eieren, dooiers en eiwit gescheiden

300 g. + 1 el. suiker

100 g. bloem

25 g. maizena

1 tl. bakpoeder

1/2 tl. bicarbonaat soda (verkrijgbaar bij drogist of Britse winkel)

geraspte schil van 1 citroen

4 tl. citroensap

2 tl. melk

1/2 tl. wijnsteenzuur (ook verkrijgbaar bij Britse winkel, maar je kunt ook een beetje citroensap gebruiken)

150 ml. slagroom, stijf geslagen

150 ml. goede lemon curd (AH verkoopt Chivers Lemon Curd, maar Duchy Organic Lemon Curd, verkrijgbaar bij o.a. PUUR is beter)

2 springvormen, 21 cm. volgens Nigella, ik gebruik 24 cm. (ik heb wel eens de hoeveelheid geprobeerd aan te passen aan de grotere vorm, maar ik hou het toch liever bij originele hoeveelheid, en dunnere laagjes).

Bedek de bodem van de vorm met bakpapier en vet de vorm in met boter. Verwarm de oven voor op 200°C. Mix (liefst in de keukenmachine, kan ook met mixer) het eigeel, de boter, bloem, bakpoeder, bicarbonaat soda, citroenschil, maizena en 100 g. van de suiker. Mix daarna melk en citroensap erdoor.

Verdeel dit over de bodems van de twee springvormen. Het is niet veel, maar je redt het net, gebruik een (siliconen) spatel om goed uit te smeren.

Klop de eiwitten stijf in een (vetvrije!) kom. Als er pieken gaan ontstaan kun je beetje bij beetje de rest van de suiker toevoegen, goed blijven kloppen tussendoor. Het mengsel zal gaan glanzen. Op het laatst moet je de suiker (bijna) niet meer voelen als je een beetje van het eiwit tussen je vingers wrijft. Voeg de wijnsteenzuur of citroensap toe.

Ook het eiwit verdeel je over de twee springvormen, bij de één strijk je het eiwit glad, bij de ander maak je piekjes, dat kan met een lepel, of, voor een wat geliktere afwerking, met de spuitzak. Over die laatste helft strooi je de laatste el. suiker. Dan gaan ze de oven in, 20-25 min. tot je een satéprikker in het deeg steekt en deze er schoon uitkomt. Als je oven niet groot genoeg is, kun je ze ook één voor één bakken.

Laat de twee helften goed afkoelen. Dit is belangrijk, als de cake nog warm is, dan smelt en verdwijnt de lemon curd in de cake. De smaak blijft wel, maar je laagje is weg.

De onderste helft (zonder piekjes), draai je om, de meringue komt dus op de bodem. Doe dit voorzichtig, de bodem breekt gemakkelijk en je wilt ook de meringue niet pletten. Smeer lemon curd en daarna de slagroom op de taart. De andere helft gaat er met de cake laag onder bovenop. Ik houd zo lang mogelijk het bakpapier eronder, en trek deze terug terwijl ik de bodem over de ander laat zakken.

Eet daarna zo snel mogelijk, restjes bewaar je in de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s