Elastiekjes

Dit was volgens mij de eerste pasta die bij ons thuis op het menu kwam na de spaghetti met soort-van-bolognese-saus en macaroni met blokjes ham. Het zal wel ergens begin jaren negentig geweest zijn, toen basilicum het hipste verse kruid on the block was en parmezaanse kaas eigenlijk geen poedertje bleek te zijn. Ik weet niet meer wie de associatie met de postbode-elastieken het eerst legde, alleen qua uiterlijk overigens, niet textuur of smaak, m’n moeder kan goed koken, maar de tagliatelle met paddenstoelen-roomsaus heet bij ons thuis nog steeds ‘elastiekjes’.

voor 4 postbodes

500g. tagliatelle

500g. paddenstoelen naar keuze (behalve als die keuze gewone champignons zijn, daar zit niet echt genoeg smaak aan)

bosje lente-ui, in ringen gesneden (of een sjalotje, als je pas na zevenen boodschappen gaat doen en de lente-ui bij de AH op is)

blokje groentenbouillon

3 teentjes knoflook, geperst

stukje parmezaanse kaas (of pecorino, als je pas na zevenen boodschappen gaat doen en de parmezaanse kaas bij de AH op is)

zout en peper

een plantje basilicum

Zet een pannetje water op en gooi daar, als het kookt, een flinke snuf zout in. Doe je dat andersom dan moet je iets meer geduld hebben, het duurt langer voor gezouten water kookt. Volgens Italianen moet het water waar je pasta in kookt zo zout zijn als de Middellandse Zee, dat klinkt natuurlijk een tikje aanstellerig en is niet de meest praktische aanwijzing voor de Hollandse keukenprinses maar het komt waarschijnlijk neer op wat meer zout dan je tot nu toe gebruikte. Doe de tagliatelle in de pan en roer een keertje de slierten los, kook volgens de verpakking, maar check een minuutje of twee voor de aangegeven tijd of je tagliatelle niet stiekem al al dente is.

Bak ondertussen in een koekenpan de lente-ui, knoflook, paddenstoelen en de fijngesneden steeltjes van de basilicum 5 min. op een medium vuurtje. Voeg dan de slagroom en het bouillonblokje toe en kook even door. Breng op smaak met peper (zout is dankzij het bouillonblokje en de kaas niet nodig). Roer de tagliatelle door de saus. Vlak voor het serveren scheur je de basilicumblaadjes erdoor (hoe meer hoe beter, gebruik gerust de hele plant, die houd je toch nooit in leven..) en voeg naar smaak de parmezaanse kaas toe.

2 Reacties op “Elastiekjes

  1. Elastiekjes, wat leuk!
    Nog een tip voor als de keuze wel beperkt is tot chamignons alleen: week een uur van te voren een klein zakje (30 gr.) gedroogde paddestoelen in 200 ml warm water. Gewoon te koop bij de appie, staat naast de tomaatjes in olie enzo.
    Als je de geweekte paddestoelen uit laat lekken en gebruikt als aanvulling op de champignons, krijgt die champignon-mix ineens een explosie van smaak! Ik was zelf echt verbaasd over de sterke, maar superlekkere paddestoelensmaak.

    Het weekwater kun je trouwens prima gebruiken als basis voor champignonnensoep (tip van de alom gerespecteerde Jamie :-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s