Camembertfondue

IMG_5402Het is Tweede Kerstdag en dat alleen kan voor sommigen al genoeg reden tot paniek zijn; nog een dag vol eten, terwijl je kalkoen van gisteren nog aan het opboeren bent en nog een dag familie, maar nu mèt kater. Mocht je nou ook nog in paniek zijn over een voorafje, dan heb ik de oplossing. Of je plannen nu de mist in gelopen zijn door een gebrek aan talent in de keuken, een overambitieus plan, een stompzinnig recept van een blogger die mooie foto’s maakt, maar geen idee heeft waar hij over praat, of zit die kater toch in de weg? Laat het los. Ga nu naar de dichtstbijzijnde supermarkt (ze zijn bijna allemaal open), en koop het volgende:

Camembert in een houten doosje (ongeveer één kaasje per 4 personen is genoeg bij een heel diner)
Stokbroodje of ciabatta

En eventueel de volgende zaken:
Rozemarijn, knoflook, wat nootjes en gedroogd fruit (vijgen, cranberry’s, hazelnoten en pistachenoten zijn lekker kerstig)

De frisse lucht doet je ook vast goed.

Haal de Camembert uit het papiertje en leg het weer terug in het houten doosje. Bindt eventueel een stukje touw om het doosje, dan loopt de kaas wat minder weg. Snij nu de kaas bovenop rondom in, ongeveer een halve centimeter van de rand af, en verwijder de korst in het midden daarvan (zie foto). Steek er, als je je daartoe nog kan zetten, wat dunne plakjes knoflook en takjes rozemarijn in. Hak de noten en gedroogde vruchten een beetje grof en doe in schaaltjes.

Verwarm de oven voor op 180º C. De fondue moet een kwartiertje in de oven en daarna meteen op tafel, houd daar dus rekening mee in je planning. Snij het brood in grove dobbelstenen en doe in een ovenschaal met wat olijfolie (en eventueel ook weer paar tenen knoflook en rozemarijn). Doe ook wat olijfolie over het kaasje en zet samen met het brood 15 minuten in de oven. Serveer onmiddellijk. Doop het brood eerst in de kaas en haal dan door de noten. Christmas saved.

IMG_5403

 

Naar idee van Jamie Oliver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s