Ratatouille met venkel

ratatouille (2)Het is natuurlijk helemaal niet nodig om heimwee naar de Provençe te hebben, terwijl je in de zon ligt, in je bikini, klein briesje, een beetje licht in je hoofd van een middagbiertje (of twee). Toch verlang ik nu zo terug naar de decadentie van Zuid-Frankrijk, de azurblauwe zee, wuivende palmen, oesters, rosé en de blauwe stoeltjes van de boulevard van Nice. Maar het mooiste van de Provençe is natuurlijk de keuken, die voor Franse begrippen eigenlijk heel eenvoudig is. Het is wellicht de Italiaanse invloed, die de ingrediënten voor zich laat spreken. Of het komt gewoon doordat de ingrediënten zo mooi zijn, dat zelfs een Fransman daar niet aan wil lopen klooien.

Hoe het ook zij, we houden het eenvoudig vandaag. Met een ratatouille met venkel. Traditioneel is dit een stoofpotje met courgette, aubergine, paprika, ui, tomaat en knoflook. Ik vind het net iets lekkerder uit de oven, omdat de geroosterde groenten dan wat zoeter zijn. Aubergine vind ik niet zo spannend, de anijsachtige smaak van venkel des te meer. Tenslotte gooi ik er ook nog wat olijfjes bij, tegen de heimwee.

2 rode uien, in parten

6 tenen knoflook, heel, ongepeld

1 courgette, in de lengte gehalveerd, en in plakken

1 gele paprika, in grote stukken

twee venkels, in parten

twee handjes cherrytomaten

1 handje zwarte olijven

peper en zout

verse basilicum

olijfolie

Verwarm de oven voor op 220° C. Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de tomaten, olijven en basilicum, in een ovenschaal. Giet er royaal olijfolie over en meng goed door. Zet 20-30 minuten in de oven, tot de venkel en ui mooie donker gegrilde randjes krijgen. Voeg dan de olijven, tomaten en basilicum toe en zet nog een kwartierje tot 20 minuten terug. De knoflookteentjes knijp je op je bord uit.

Ratatouille kun je warm of koud eten en is lekker met een stukje gegrilde vis van de BBQ of lam.

3 Reacties op “Ratatouille met venkel

  1. Hoi,

    Ben sinds kort klant bij Bianca en binnen de kortste keren praatten we over eten en koken.
    Jouw blog kwam ook voor in het gesprek dus heb ik het meteen opgezocht.
    Ben aangenaam verrast. De recepten spreken me erg aan en je stijl van schrijven ook.
    Kortom : je hebt er een volger bij !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s