Blini met Russky Standart

Een paar jaar geleden ging de familie Judge op wintersport. Naar Borovetz, in Bulgarije. Dat was een aparte ervaring. Zo werden we vanaf het vliegveld van Sofia in een oude Hollandse NZH streekbus naar het bergdorp vervoerd. Eerst langs de communistische torenflats die ik vooral herkende van de Schooltv-weekjournaals in de jaren tachting. Later reden we steeds verder de bergen in, steeds dieper in de sneeuw. Uit de rijstijl van de Bulgaren bleek dat zij vinden dat sneeuwkettingen voor watjes zijn. Ondertussen werden we links en rechts ingehaald door de duurste en dikste auto’s. Daar zaten met name kalende mannen in foute pakken met hele prijzige dames van top tot teen in bont gehuld in. Borovets bleek populair bij de plaatselijke ‘elite’. Dat had allemaal natuurlijk niets te maken met het feit dat Borovetz grotendeels gefinancierd was door Konstantin Dimitrov, de Bulgaarse drugsbaron die in 2003 op de Dam geliquideerd werd. Met recht zwarte pistes dus!

Toen we aankwamen regende het en de rest van de week probeerde ik te leren snowboarden op ijs. Na twee dagen pijnlijk stuiteren vond ook mijn snowboardleraar, een blowende gek die zich ‘Freaky’ liet noemen, het een beter plan als ik verder ging skien. Gelukkig was de drank er goed en goedkoop. Dat bleek vooral met oud en nieuw. Oudjaar werd in het hotel ingeluid met een groots diner. In een aparte zaal plopten de gangsters alvast de kurken van dure flessen champagne. En vlak voor middernacht werd het helemaal old-school: een speech van de president uitgezonden op tv; met strenge stem werd het volk toegesproken, mosgroen gordijntje erachter, bloemstukje op tafel, helemaal af.

Het diner begon met een koude visschotel waar een glaasje wodka bij geserveerd werd. En o moedertje Rusland, wat was die lekker! Zo zacht en smaakvol. Als je dat gedronken hebt gebruik je de Smirnoff en Absoluut alleen nog maar om ramen mee te lappen. Helaas wisten we niet precies welke wodka het nou was. Op de gok kochten we met onze laatste Levs de duurste wodka die we op het vliegveld van Sofia konden vinden.

Dat bleek de Русский Стандарт (Russky Standart) Platinum te zijn. Eenmaal thuisgekomen bleken die (omgerekend) 11 euros goed besteed. Dit was de hemelse wodka die we in Bulgarije gedronken hadden! Gelukkig is deze steeds beter in Nederland te vinden en ook de normale versie van Russky Standart (vaak te vinden onder de Engelse naam Russian Standard), is heerlijk.

Ik drink de wodka het liefst koud, maar niet uit de vriezer (dat doe je alleen met slechte wodka), met nog zo’n Russische lekkernij: blini! Blinis (officieel is ’t één blin, twee blini, maar buiten Rusland zijn ’t meestal blinis) zijn een soort hartige poffertjes, die je kunt eten met gerookte zalm, of met kaviaar en creme fraiche. Ik maakte vorige week beide. Noem me een luxepopje, maar die met kaviaar waren m’n favoriet, ook omdat ik aan die blinis karweizaad had toegevoegd.

voor een stuk of 30 blinis

70 g bloem

70 g boekweitmeel (verkrijgbaar bij de natuurwinkel)

1 tl suiker

1/4 tl bicarbonaat soda (Britse winkel)

1/2 tl zout

1 tl karwijzaad

3 eieren, gescheiden (je hebt 2 dooiers en 3 eiwitten nodig)

12o ml volle melk

50 g ongezouten boter, gesmolten en daarna wat afgekoeld, plus extra boter om in te bakken

Meng de bloem, boekweitmeel, suiker, bicarb soda, zout, gesmolten boter, twee eidooiers, karweizaad en de melk in een flinke schaal en klop met een garde tot je een glad beslag hebt. Laat minstens een uurtje (buiten de koelkast) rusten. Klop daarna het eiwit tot stijve pieken. Spatel een derde van het eiwitschuim voorzichtig door het beslag, en daarna de rest. Spatel erdoorheen, maar ga niet roeren, dan sla je alle belletjes eruit. Verhit wat boter in een pan en maak kleine pannenkoekjes van telkens een flinke theelepel beslag. Bak ongeveer een minuutje aan iedere kant, tot ze goudbruin zijn. Rechtstreeks uit de pan zijn ze het lekkerst, maar je kunt ze ook tot een week of twee invriezen.

3 Reacties op “Blini met Russky Standart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s