Nog zo’n ‘met z’n allen rond de tafel met veel flessen wijn en sterke verhalen’-berichtje. Want wat is er nou gezelliger dan de hele avond met z’n allen in een pan hengelen naar mosselen? Mits je dan, als de bodem in zicht komt, geen ruzie krijgt over lege schelpen, losse mosselen, “niet zo vissen!” en “hé, die was van mij!”, wat bij ons thuis nooooit gebeurt..
Naast de gebruikelijke ‘mosselen met drie sausjes’, kun je ook de volgende recepten eens proberen. Mosselen met een Franse slag, waarbij ze in de pan als een saus meekrijgen. Het wassen van de mosselen wil je dan weer niet met de Franse slag doen. Gooi ze in de gootsteen met flink wat koud water en vis alle kapotte en open mosselen eruit. Tik de open exemplaren eens flink tegen de rand van de bak aan om nog wakker te schudden, maar als de coma onomkeerbaar is moet je onvoorbiddelijk zijn en gaat de mossel de vuilnisbak in. Spoel de mosselen om tot er geen zand meer vanaf komt en trek eventuele baarden ervan af. Bewaar tot gebruik in koud water.
Deze twee pannetjes met appel en Roquefort kunnen natuurlijk heel goed tegelijkertijd op tafel komen!
Mosselen met appel en katenspek
voor 2 personen
2 kilo mosselen, gewassen en gecontroleerd
2 stengels bleekselderij, in plakjes
2 appels (goudrenet), ongeschild in stukjes
2 sjalotjes, gesnipperd
100 g katenspek, dunne reepjes
200 ml crème fraîche
200 ml franse droge cider (brut) (verkrijgbaar bij slijter)
platte peterselie en/of selderijblad
klein klontje boter
peper
Verwarm de boter in je mosselpan (grote soeppan kan natuurlijk ook) en bak daar op een laag vuur de sjalot, bleekselderij, appel en spek in. Voeg na een paar minuutjes de mosselen, cider, crème fraîche en wat peper naar smaak toe. Zet het vuur hoger en breng aan de kook met de deksel op de pan. Hussel regelmatig om. Gebruik desnoods een schuimspaan of grote lepel, maar het makkelijkst is om gewoon met de deksel op de pan flink te schudden. Na een minuut of 8 moeten de meeste mosselen open zijn. Strooi de peterselie of selderijblad erover en serveer. De dichtgebleven mosselen eet je niet op.
bron: Delicious Magazine website
Mosselen met Roquefort
Voor 2 personen
2 kilo mosselen, gewassen en gecontroleerd
2 stengels bleekselderij
2 uien
scheutje witte wijn (of een beetje cider)
250 ml room
flink stuk Roquefort (minstens 250 g zou ik zeggen)
klein klontje boter
peper
mosselkruiden (ben normaal niet zo’n fan van dit soort kruidenmixjes, is vooral zout, maar dit geeft wel een lekkere hartigheid en heb nog niet echt uitgevogeld wat erin zit, dus vooruit, voor een keertje dan)
Bak de uien en bleekselderij in de boter op een laag vuur tot de uien een beetje zacht zijn geworden. Voeg de mosselen en een scheutje wijn toe. Breng op smaak met peper en de mosselkruiden. Ze het vuur hoog en doe de deksel op de pan. Hussel regelmatig om. Na een minuut of 8 moeten ze klaar zijn. Ondertussen heb je in een ander pannetje de Roquefort zachtjes in de room laten smelten. Nu kun je voor de zekerheid eerst nog de mosselen uit de pan halen en het mosselvocht door een doek zeven voor je alles weer bij elkaar gooit. Dan weet je zeker dat er niet nog stiekem ergens zand in een mossel zat en kun je de saus tot op de bodem van de pan opslurpen. Maar je kunt ook de gok nemen en de saus direct over de mosselen schenken.
bron: mosselen.nl
Ziet er weer heerlijk uit. Ga het Snel uitproberen!
Nodig je mij dan uit??
Pingback: Zullen we vanavond iets roken? « The Fat Judge·