Noorse gehaktballetjes van Roald Dahl

Köttbullar heten ze bij Ikea, vraag me niet hoe je dat uitspreekt. Ik vrees het ergste en er staat al genoeg vunzigheid op dit blog. Zweedse gehaktballetjes. Ze worden niet alleen in Zweden gegeten, maar ook in Noorwegen en dan heten het Noorse gehaktballetjes. Zo blijkt in ieder geval uit Roald Dahl’s Kookboek, geschreven door Roald en zijn vrouw Felicity. Een schitterend kookboek trouwens, niet zozeer vanwege de recepten, die hebben een nogal sterke seventies vibe, maar vanwege de verhalen. Als je dit boek doorleest krijg je onmiddelijk zin om veel vrienden uit te nodigen en ze aan een grote houten tafel in je enorme country kitchen (met Aga) van grote schalen vlees te voorzien. En dan tot diep in de nacht sterke verhalen vertellen en vele flessen wijn wegzetten, dat idee.

Het kookboek staat vol met recepten van Roald en zijn familie, vrienden en de vele nanny’s die ze in huis hadden. Omdat Roald van oorsprong Noors was, is de Scandinavische keuken goed vertegenwoordigd. Maar zoals ik al zei, het is allemaal een tikkie ouderwets. In het geval van deze Noorse gehaktballetjes maakt dat niet uit, die zijn gewoon ouderwets lekker.

voor 4 personen

7oo g rundergehakt (of grofgemalen contrafilet, volgens Roald)

45 g paneermeel of vers broodkruim

1 el Worchestershiresaus

3 el gesneden verse peterselie, bieslook en/of tijm, plus extra peterselie voor de garnering

1 ei, geklutst

zout en peper

olijfolie of boter

500 ml runderbouillon

1 dl witte wijn

25 g boter

2 el bloem

150 ml zure room

Meng het gehakt met de kruiden, ei, paneermeel, Worchestershiresaus, zout en peper. Rol er zo’n 16 balletjes (ter grote van golfbal) van. Zet half uurtje afgedekt in de koelkast. Maak een beurre manié om straks de saus mee te binden. Dat is niets meer dan de bloem goed door de (zachte) boter te mengen. Zet een koekepan op het vuur en verhit de olie of boter. Bak de balletjes rondom bruin en (bijna) gaar. Haal ze uit de pan, en zet even opzij. In dezelfde koekepan giet je vervolgens de bouillon en witte wijn. Breng aan de kook en voeg dan de beurre manié toe. Klop goed door (met een garde, maar pas op je tefallaag) en laat minstens drie minuten doorkoken, anders blijft de bloem te rauw en dat is niet lekker. Roer tenslotte de zure room door de saus, doe de balletjes er weer bij en strooi de peterselie erover. Serveer met gekookte aardappeltjes en groene of rode kool en eventueel wat cranberriesaus of vossenbessenjam (verkrijgbaar bij Ikea).

4 Reacties op “Noorse gehaktballetjes van Roald Dahl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s