Piemeltaart

piemel (1)

Mijn hele goede vriendin Andrea gaat trouwen en ik mag getuige zijn! Geweldig nieuws natuurlijk, maar ook aanleiding om het vrijgezellenleven eens goed te vieren! Afgelopen zaterdag was de bacheloretteparty. Omdat het een vrijgezellendag was en de achternaam van de bruidegom ook nog eens Cox is, was het thema snel gevonden: piemels! Mijn bakkershanden gingen jeuken en een (voorzichtige!) google-search verder had ik mijn plan rond; een carrot cake in licht aanstootgevende vorm! Het maken van de taart was hilarisch!! Vooral omdat medegetuige Lisa ondertussen enthousiast piemels uit bladerdeeg aan het snijden was voor de piemelkaaskoekjes (met zwart sesamzaad op de ballen..). De gesprekken in de keuken van die avond kan ik hier niet herhalen, maar zal wel (uiteraard zo ondubbelzinnig mogelijk) vertellen hoe ik de piemeltaart gemaakt heb!

De taart was een groot succes en niet alleen vanwege de hilariteit. De heerlijke kleverige kruidige carrot cake is ook zeker de moeite waard in een meer traditionele vorm (dan doe je het glazuur alleen bovenop). Eerst dus maar het recept van de carrot cake, gevonden op het schitterende blog Smitten Kitchen. Ik heb het recept (oorspronkelijk voor 24 cupcakes) verdubbeld. De volgende hoeveelheden zijn genoeg voor 2 cakes en ook nog een klein taartje van 15 cm doorsnee.

500 g bloem

4 tl dubbelkoolzure soda (Bicarbonate soda of baking soda, verkrijgbaar bij Britse/Amerikaanse winkel of ouderwetse drogist)

2 tl zout

4 tl kaneel

1 tl nootmuskaat

2 tl gemberpoeder

800 g suiker

375 ml zonnebloemolie (of andere smaakloze olie)

8 grote eieren

750 g geraspte wortel

evt. handje gehakte walnoten en/of handje rozijnen

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een kom de bloem met het zout, dubbelkoolzure soda, kaneel, nootmuskaat en gember. Meng in een andere (grote!) kom de olie met de suiker en vervolgens één voor één de eieren. Meng dan het bloemmengsel door de olie en voeg tenslotte de wortel toe (en de walnoten en/of rozijnen).

Vet je cakevormen goed in en gebruik evt bakpapier om de cakes nog makkelijker los te krijgen. Vul driekwart vol met het cakebeslag en zet in de oven. Na ongeveer 45 minuten check je of je cake gaar is. Als het er redelijke solide uitziet en voelt, steek je een satehprikker in de cake, die er schoon uit moet komen. Als er nog cakebeslag aan je prikker kleeft, zet je hem nog even terug. 45 minuten is een losse indicatie, want mijn cakes zijn ook een paar keer terug in de oven gegaan en ik weet niet precies meer voor hoe lang (het kleine taartje was eerder klaar). Slecht verhaal natuurlijk, maar omdat iedere oven anders is zul je eigenlijk met alle recepten altijd even moeten checken of je cake wel gaar is.

Laat je cakes helemaal afkoelen.

Maak nu je glazuur. Ik gebruikte een pakje Philadelphia, een pakje boter en ongeveer 100 g poedersuiker (naar smaak), plus nog een tl citroensap. Dan krijg je een tikje korrelig glazuur, voor een goede substantie heb je veel meer boter en poedersuiker nodig (zie bijvoorbeeld het originele recept). Maar in dit geval gaat er toch nog een laag rolfondant overheen, wat heel zoet is, dus vind ik meer roomkaas lekker voor het contrast.

Ik heb één cake overdwars doormidden gesneden en weer aan elkaar geplakt met een flinke laag glazuur. Vervolgens heb ik een stukje van het uiteinde schuin afgesneden, de cake doormidden gesneden, en het schuine stukje ertussen gedaan, zo krijg je een knik! De bovenkant heb ik met een groot gekarteld broodmes bijgesneden tot het een ronde vorm had. Voor de ballen heb ik uit de andere cake cirkels gestoken met een chefsring (kokring, ha!), overdwars gesneden en gevuld met glazuur en ook die heb ik aan de bovenkant bijgesneden. Ten slotte heb ik de eikel gevormd twee stukken van de overgebleven cake en alles met glazuur aan elkaar geplakt. Het geheel maak je af met een laag glazuur over de hele bovenkant uitgesmeerd.

Zet de taart dan in de koelkast, zodat het glazuur wat harder kan worden. Ondertussen ga je met het rolfondant aan de slag. Je hebt 500 g rolfondant nodig. Dat kun je gekleurd kopen (tegenwoordig zelfs bij sommige Jamins) of wit dat je zelf nog moet kleuren. Omdat deze taart flink geschapen is, is marsepein een minder goed materiaal, dat breekt sneller dan rolfondant. Ik heb mijn witte fondant gekleurd met geel en rood voor een huidskleur, doe dit met kleurpasta of vloeibare kleurstof. Van beide heb je maar heel weinig nodig, je moet vooral heel goed kneden.

Rol dun uit op een werkblad dat je met poedersuiker bestrooid hebt. Sla terug over je deegroller en drappeer over je piemelvormige taart! Vorm de fondant voorzichtig om alle vormen met vlakke hand.

Snij de extra rolfondant ongeveer een halve cm van de taart weg. Dat laatste stukje stop of vouw je met een mesje onder de taart voor een mooie afwerking. Voor de final touches heb ik zwarte kleurpaste door een klein stukje fondant gekneed, dun uitgerold en in smalle reepjes gesneden, en met wat suikerwater op de ballen geplakt en heb ik met een beetje blauwe kleurstof aderen geschilderd (wederom: iiiiieeeuuuwww). Een laatste restje wit fondant maakt het geheel, uhm, klaar…

2 Reacties op “Piemeltaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s