Leidsche Hutspot

Leiden heeft niet alleen de leukste komiek van het land, de beste sneldichter (‘Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen’.) en de beste DJ ter wereld, maar ook het mooiste feest; Drie October, Leidens Ontzet. Om alvast in de stemming te komen:

En het mag dan wel teringwarm zijn buiten, hutspot hoort erbij, jatochniettan? Hier alvast het recept voor de lekkerste hutspot, nog zonder foto (‘leen’ er één van de fantastische fotoserie die Erwin Olaf voor het Leids Ontzet heeft gemaakt), want ik zet vrijdag pas die pan op het vuur. Zo maakt mijn moeder het en ik dus ook. De Maggi is een must, dat werkt zo lekker hier in!

Voor 4 Leidenaars

400 g klapstuk of ander runderstoofvlees

1 kilo peen en ui

2 kilo aardappelen

2 laurierblaadjes

paprikapoeder

nootmuskaat

runderbouillonblokje

scheutje melk

Maggi

klontje roomboter

olijfolie

peper en zout
Doe de boter en olie in een stoofpan op middelhoog vuur. Snij het vlees in dobbelsteentjes en braad aan in de pan. Voeg, als het vlees bruin is, de uien, peper, zout en paprikapoeder toe en roer om. Doe dan een scheutje water in de pan, verkruimel het bouillonblokje en doe ook de laurierblaadjes erbij. Leg dan de wortelen hier bovenop. Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 2 uur op een zo laag mogelijk pitje (liefst met sudderplaatje) stoven.

Check af en toe of de boel niet droogkookt, voeg eventueel wat water toe en roer af en toe.

Zet 20 minuten voor het einde van de kooktijd de aardappelen op. Vergeet het zout niet. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en kan het stampen beginnen. Het geheim van een goede puree is of boter, of goed doorstampen. We denken aan de lijn hier bij The Fat Judge, dus wordt het mouwen opstropen en stampen. Dat gaat makkelijker met een stamper met ruitjes, zoals dit trouwe Brabantia geval, minder met zo’n spriraalvormige stamper. Voeg eerst het vocht uit de stoofpan toe. Alleen als het dan nog te droog is voeg je ook nog wat melk toe. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en Maggi. Daarna voeg je het vlees, peen en ui toe en stamp alles nog eens door elkaar.

Zet de Maggi ook op tafel en laat mensen naar smaak toevoegen! Ook lekker met de bal van maandag!

Een Reactie op “Leidsche Hutspot

  1. Het recept kan zelfs uitgebreid worden om 50 hongerige buitenlandse studenten te voeren! Gun jezelf dan wel wat meer kooktijd voor de aardappelen als je graag voor 23 uur eet. Toprecept!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s