Een goeie bal is goud waard

Een goed recept voor een fatsoenlijke bal gehakt is nooit weg lijkt me. Deze stond een paar jaar terug in de Allerhande en is bij ons thuis en bij vele anderen een terugkerende favoriet. Het recept komt uit de keuken van De Librije (voor minder doen we het niet) en komt daar bij het personeelseten op tafel. Niet een michelinbordje dus, maar die lui weten ook voor zichzelf wel wat lekker is!

Volgens het recept is dit genoeg voor vier ballen, maar als je niet nog de hele avond in de keuken van Jonnie Boer hoeft te zwoegen zijn ook de vijf of zelfs zes ballen nog groot genoeg.

400 g. rundergehakt

2 el ketjap manis

2 el grove mosterd

1 tl zout (iets minder mag ook hoor)

1 tl cayennepeper

2 kleine eieren

80 g paneermeel

3 el boter

1 pot vleesfond

Nu komt het echt op een stukje techniek aan: doe alle ingrediënten, behalve boter en fond, in een kom, meng en draai er 4 tot 6 ballen van. Laat de ballen 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast (dan vallen ze minder snel uit elkaar in de pan). Verhit boter in een braadpan, braad de ballen lekker bruin en giet daarna de fond erbij. Zet het vuur laag, doe de deksel half op de pan en draai gedurende 45 minuten de ballen af en toe om. Dan zijn je ballen klaar. De fond gebruik je natuurlijk als jus en vergeet niet de mosterd ook op tafel te zetten.

En nu heb ik geloof ik wel vaak genoeg het woord ‘ballen’ gebruikt, fijn! Eet smakelijk.

Een Reactie op “Een goeie bal is goud waard

  1. Pingback: Leidsche Hutspot « The Fat Judge·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s