Crema Catalana met aardbeien gemarineerd in Cointreau

DSCF4015Ik heb het wel eens eerder gehad over de tips van Recipe Rifle om een goede hostess te zijn. Niet te veel drinken is er daar één van. Maar zie maar is tot aan het dessert nuchter te blijven als er mooie wijn op tafel staat. Voor wie niet bekend is met The Drunken Kitchen, kun je hier de gevaren van dronken koken zien! Daarom is een dessert dat je (bijna) helemaal vantevoren kunt maken minstens zo belangrijk. Na een Spaans avondje is een crema catalana het perfecte toetje. Simpel, elegant, niet te zwaar en zo zo lekker. Veel makkelijker en gezonder ook dan z’n Franse neef de crème brulée, die au bain marie moet en met room in plaats van melk gemaakt wordt.

De crema wordt traditioneel met een heet ijzer gekarameliseerd. Los van het feit dat de meeste mensen niet zo’n ijzer bij de hand zullen hebben, vind ik het ook veel leuker om met een gasbrandertje in de weer te gaan, vooral als ik dronken ben.

Met het risico dat ik nu echt als alcolist overkom; de crema catalana is nog lekkerder met deze aardbeien in Cointreau ernaast. Die overigens ook zelfstandig als dessert te serveren zijn, zie hier.

voor 4 zuiplappen:

5 dl. melk

150 g. kristalsuiker

1 kaneelstokje

1 el. maizena

4 eidooiers

fijngeraspte schil van halve citroen

250 g. aardbeien

2 el. poedersuiker

2 el. Cointreau (of andere sinaasappellikeur)

ongeveer 1/2 el. sinaasappelschilletjes (met zo’n ding geraspt)

paar el. rietsuiker

extra: 4 vuurvaste schaaltjes

Klop de kristalsuiker en de eidooiers in een pannetje samen tot je een schuimige lichtgele massa hebt. Voeg de maizena, kaneelstokje, melk en citroenschil toe. Zet de pan op een laag vuur en (dit is heel belangrijk) blijf roeren. Pas op dat het niet aan de onderkant gaat aanbakken. Na een paar minuten zal het mengsel dikker worden. (Het is niet de bedoeling dat het gaat koken, dus al dat gebeurt meteen van het vuur halen en nog harder gaan roeren. Waarschijnlijk is het dan meteen al dik genoeg, als het niet verbrand is, anders heel voorzichtig nog even terug op het vuur zetten.) Als het de consistentie van dikke vla bereikt heeft haal je de pan van het vuur en kun je je schaaltjes vullen.  Afhankelijk van de grote van je schaaltjes kun je hier 4-6 schaaltjes mee vullen. Overhouden geeft niet, je kunt de crema een paar dagen in de koelkast bewaren. Veeg de randjes van de schaaltjes schoon met een keukenpapiertje indien nodig, laat afkoelen en zet ze in de koelkast, voor minstens een uurtje of 5, of een hele nacht.

Maak de aardbeien schoon (tip: veel mensen die allergisch zijn voor aardbeien hebben er geen last meer van als je eerst de aardbeien met kokend heet water afwast), grote aardbeien snij je doormidden. Doe de aarbeien met de poedersuiker, Cointreau en schilletjes in een schaal. Laat minstens 2 uur marineren.

Als het tijd is voor het dessert leg je een paar aardbeien op een bordje naast de crema (oneven aantal presenteert het mooist) en schep wat marinade over de aardbeien.

Strooi een laagje rietsuiker over de crema’s en karameliseer met een gasbrandertje of (doe voorzichtig!) onder een hete grill. De suiker zal smelten en daarna gaan borrelen en goudbruin kleuren, dan is ‘ie goed. De karamel zal daarna snel stollen op de koude crema’s en dan heb je zo’n mooi hard laagje om doorheen te breken voor je bij de romige vulling komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s