Torta di Susine

torta di susineHet was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om een taart te bakken. Nou ja, er was in ieder geval geen aanleiding, of een plan. Wat er wel was, was een emmer pruimen, van iemand die een takkenbrekende overvloedige oogst had. Tel daarbij op een restje ricotta in de koelkast, een recept dat op Twitter voorbij kwam en nieuwe afleveringen van Great British Bake Off en voor je het weet sta je om tien uur ’s avonds Torta di Susine te bakken. Het kan verkeren.

Torta di Susine is een eenvoudig taartje uit het noorden van Italië, gemaakt met pruimen en ricotta. Er komen geen ingewikkelde processen bij kijken, je hoeft nog niet eens een ei te splitsen. Een paar ingrediënten afwegen en alles mengen, dat is het. Het resultaat is een heerlijk lichte cake die niet al te zoet is en het ook erg goed zou doen met ander steenfruit (fruit met één grote pit erin).

Voor een klein taartje (18 à 20 cm)

150 g bloem

100 g ricotta

35 g suiker

1 eetl. bakpoeder

snufje zout

3 eetl. melk

2 eetl. olijfolie

de helft van een losgeklopt ei

stuk of 10 pruimen

boter om de bakvorm mee in te vetten

Verwarm de oven voor op 200° C. Meng alle ingrediënten, behalve de pruimen en de boter, goed door elkaar met houten lepel. Het moeten een deeg zijn dat je tot een (slappe) bal kunt vormen, geen beslag dus. Voeg zo nodig nog een beetje bloem toe. Zet even weg in de koelkast. Halveer alle pruimen en verwijder de pitten. Als de pruimen rijp zijn moet dat vrij gemakkelijk gaan. Vet een bakvorm van 18 à 20 cm in met boter. Pak het deeg uit de koelkast en verdeel het over het bakblik. Duw een beetje aan met je vingers, zodat het deeg gelijkmatig verdeeld is. Duw de pruimen er, met de snijkant onder, een beetje in. Bak 30 minuten, tot het deeg een beetje goudbruin is en de pruimen zacht gekookt zijn. Laat even afkoelen en ga op zoek naar mensen die zo’n taartje met je willen delen.

Recept naar Food52.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s