Zuurkool met paling

Ja, daar zit je dan met een enorm vat vol zuurkool. Daar moet wel wat moois mee gedaan worden. Natuurlijk kennnen we allemaal zuurkool met wild en gevogelte, of een mooi stukje varkensvlees. Maar zuurkool gaat ook heel goed samen met vis. Een mooi stukje kabeljauw, gebakken op de huid, bijvoorbeeld. Of gerookte paling, zoals in dit recept. Wellicht niet een combi die je snel zelf zou bedenken, maar als je dit eenmaal geproefd hebt zul je merken dat het helemaal klopt. De zachte smaak van de gestoofde zuurkool gaat goed samen met de peperige Puylinzen, de rokerige paling en de warme mosterddressing. Volemdam meets Elzas, wie had dat gedacht?

Voor 4 personen

500 g. zuurkool

klein uitje, in halve  ringen

2 el. ganzenvet of boter

400 g. krielaardappeltjes in de schil

150 g. gerookte paling

55 g. (Puy)linzen

paar takjes tijm

1 el. Dijon mosterd

4 el. extra virgine olijfolie

1 1/2 el. ciderazijn

Zakje lekkere slablaadjes

zout en peper

Smelt het ganzenvet op een laag vuurtje en bak hierin de uien tot ze zacht en glazig zijn. Zorg ervoor dat ze niet kleuren. Spoel de zuurkool af (hoe meer je spoelt, hoe minder zuur het wordt) en doe bij de uien. Laat drie uur op een heel zacht vuurtje (liefst op sudderplaatje) stoven. Vergeet niet af en toe te horen. Mocht het iets te hard gaan (als je zuurkool gaat kleuren), voeg dan een scheut witte wijn toe.

Begin na 2 1/2 uur met de rest van het gerecht. Zet de linzen op  met gezouten water en de tijm, kook zachtjes gedurende 30 minuten. Kook de aardappeltjes in ongeveer een kwartiertje gaar. Snij de paling in stukken van ongeveer 10 cm. Maak een dressing van de olijfolie, ciderazijn, mosterd, zout en peper.

Zet een koekenpan op het vuur, verwarm daarin kort de dressing met de paling en de linzen. Serveer op de salade met aardapeltjes met ernaast een bergje zuurkool.

Gebaseerd op dit recept van Rick Stein.

2 Reacties op “Zuurkool met paling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s