Hipsterslager

varkentje

Het is niet moeilijk om grappen te maken over hipsters, die met hun wilde baarden, grote brillen en geruite overhemden allemaal op precies dezelfde wijze hun authenticiteit en individualiteit uiten. Net als bij iedere andere trend onder jongeren. En ik doe vrolijk mee, met de grappen, maar eigenlijk vooral ook met de hipsters. Want hipsters houden van eerlijk eten, terug naar de basis, zoveel mogelijk zelf groeien, plukken of maken. Alles moet zo dicht mogelijk uit de buurt komen of gerecycled zijn, behalve de gadgets van Apple natuurlijk. Ik heb nu ook een groentetuintje, een retrofiets, maak m’n eigen worst, produceer m’n eigen alcohol, maak zelf zuurkool en kan geen minuut zonder m’n Appletjes. En zo stond ik laatst bij de workshop van Slagerij Van der Zon in Leiden, want vlees, goed vlees, is ook heel hipster. Gelukkig had ik, net als minstens de helft van de deelnemers, een spijkerblouse aan. Als het op trends aankomt, is dit er wel één die erg in mijn straatje past.

Wat niet trendgevoelig is is het vakmanschap van slager Daan van der Zon. Als één van de weinige slagers in Nederland die zelf nog hele varkens en koeien in zijn slagerij verwerkt, weet hij precies waar zijn vlees vandaan komt. Zijn slachter zoekt zelf wekelijks de varkens stuk voor stuk uit bij een boerderij in de buurt. De dieren worden op kleine schaal vervoerd en geslacht, zonder dat ze in de stress schieten. Dat is fijn voor de varkens, maar ook voor de smaak van het vlees. In de workshop zagen we onder genot van een biertje en veel worst hoe zo’n dier uitgebeend wordt, bij ieder stuk krijgen we tips mee voor de bereiding en konden we de (heerlijke!) eindproducten proeven. De slager gebruikt alles; de wangetjes zijn een delicatesse bij Van de Zon, het staartje kan in de soep en alle restjes ertussen kunnen, als ze overblijven, altijd nog in één van de worsten waar Van der Zon beroemd om is. De passie en het enthousiasme waarmee de slager over de kwaliteit van zijn producten vertelt werkten aanstekelijk. Ik zal dus ook snel weer aansluiten in de rij in het kleine zaakje in de Haarlemmerstraat. Al was het maar voor het plakje worst..

Even geen recept in dit bericht. Maar wel een voorproefje. Binnenkort kun je bij Van de Zon ook meloen kopen, dit keer niet in combinatie met rauwe ham, maar met gerookte procureur. Die procureur hebben we gisteren geproefd en ik kan niet wachten. Maar wat echt lonkt, zo sterk dat ik er geen weerstand tegen kan bieden, is die enorm côte de bœuf die de slager liet zien, toen ik ‘m om een tip voor de BBQ vroeg. Prijzig, maar zo de moeite waard. Snel maar even wat vrienden bij elkaar roepen om een vuurtje te stoken….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s