Rokerige whisky-espresso steak met chilliboter

Barbecueweer is een relatief begrip. Je kunt natuurlijk wachten op een zwoele en droge zomeravond voor je de Weber naar buiten rolt, maar dat is helemaal niet nodig. Afgelopen winter heb ik zelfs gebarbecued toen het vroor! Zal het niet aanraden om uitgebreid hamburgers en worstjes met je winterjas aan op de barbie te gooien, maar de lamsschouder had er wel een heerlijk rokerig korstje door gekregen. Zo ernstig is het nu allemaal niet, hooguit een buitje af en toe, geen enkele belemmering dus om een beestje op de grill te gooien. Barbecuen doe je natuurlijk om een rooksmaak aan je vis of vlees te geven. Een gasbarbecue slaat wat dat betreft dan ook nergens op, die zijn gewoon voor het gemak en de gezelligheid. Ik ga niet voor gemak en al helemaal niet voor gezelligheid, smaak is het enige wat telt!!

In de Foodies deze maand staat een recept voor rib-eye in een marinade van espresso, whisky en tabasco. In the words of a singing non; these are a few of my favourite things! Ik heb natuurlijk niet anderhalf jaar in Schotland gewoond om niet één en ander over whisky te leren, dus heb hier niet de eerste de beste slok Famous Grouse bijgegooid. Hoewel ik normaal gesproken niet van de turf-gerookte Islay whisky’s houd, leek me het wel ideaal ter aanvulling op de barbecuesmaak. Gelukkig heeft paps nog een rijtje flessen staan, dus kon ik wat van de Lagavulin ‘lenen’ voor deze marinade. Voeg daarbij de extra rook van de natgemaakte snippers hout van whiskyvaten, en je steak wordt zo rokerig als de longen van Churchill.

2 rib-eye steaks

1 kopje espresso

2 el. whisky

1 tl. tabasco

50 g. zachte boter

2 gedroogde tomaatjes

flinke snuf chillipoeder

beetje citroensap en rasp

zout en peper

extra: whiskyhout voor de barbecue, vershoudfolie, kogelbarbecue (zo één met deksel), vleesthermometer

Maak eerst de chilliboter door de tomaatjes, chillipoeder, citroensap en -schil, peper en zout met de boter in de Magimix (of andere keukenmachine) te draaien. Zonder keukenmachine kan ook, dan moet je de tomaatjes heel fijn snijden voor je alles door elkaar roert. Rol de boter op in vershoudfolie op zo’n manier dat je er later mooie plakken van kunt snijden, en leg in de koelkast om hard te worden.

Zet een sterke espresso (bijvoorbeeld Ristretto van Clooney) of een hele hele sterke koffie. Laat afkoelen en meng met de whisky en de tabasco. Doe dit in een diepvrieszak of schaal met de steaks. Laat een uur marineren buiten de koelkast. Steek ondertussen de barbecue aan.

Als de kooltjes wit zijn en de steaks gemarineerd doe je de natte houtsnippers op het vuur. Leg de steaks op de grill en steek de vleesthermometer er in. Doe de deksel op de barbecue zodat de rook goed in het vlees kan trekken. Draai het vlees na een minuut of drie om. Houdt de thermometer in de gaten, voor een medium steak moet hij 60 tot 65 °C van binnen zijn. Doe zout en peper op de steak en leg er een plak boter op en laat een paar minuten rusten, dan kan het vlees ‘ontspannen’ en daar wordt het malser van. Serveer met bijgerechten naar keuze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s