Beaufort d’été

Het was een druk weekje, maar gelukkig is er wel gegeten, dus er komen snel weer wat receptjes aan! Maar eerst een heuse tip. Het is een goede, dus let op. Komt ‘ie:

Ken je mensen die gaan skiën in het Savoie-gebied (in de buurt van de Mont Blanc, zie hier een lijst) in Frankrijk deze winter? Vraag Smeek Eis dat voor jou MINSTENS een kilo Beaufort d’été meenemen. Deze AOP (Appellation d’Origine Protégée, oftewel beschermde oorsprong benaming) kaas wordt gemaakt maakt van de melk van Maurienne, Beaufortin en Tarentaise koeien die de hele zomer op de Alpenweiden van de Haute Savoie grazen. Die zomer knagen op Alpengras en bloempjes geeft de zomerse Beaufort een verfijndere en iets zoetere smaak dan de standaard Beaufort. Het is een harde kaas zonder gaten, gerelateerd aan de gruyere, maar is veel voller en intenser van smaak, scherper, maar zeker niet te scherp. Als je Comté lekker vindt kun je deze beauty ook zeker waarderen. Oh, en volgens de Larousse kun je ermee gratineren of fonduen, maar je zal wel gek zijn als je er iets anders mee doet dan in stukken snijden en een wijn opentrekken.

Iets heel anders.. Ik heb onlangs het Alinea kookboek gekregen (heb hele lieve vrienden)… Binnenkort dus in dit blog overambitieuse pogingen tot het recreëren van gerechten van dit fantastische restaurant in Chicago!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s